Rússia
Internacional 17/08/2012

Les cantants del grup rus Pussy Riot, condemnades a dos anys de presó

La Fiscalia havia demanat una sentència de tres anys. Les noies estan acusades de "gamberrisme motivat per odi religiós" després d'haver cantat contra Putin en una catedral ortodoxa

Ara
1 min
Les tres noies del grup Pussy Riot escolten la sentència. AFP

MoscouLes tres integrants del grup de punk rus Pussy Riot han estat sentenciades aquest divendres a dos anys de presó, acusades de "gamberrisme motivat per odi religiós".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jutge no ha accedit a la petició de la fiscalia, que demanava tres anys per a Nadezhda Tolokónnikova, Yekaterina Samutsévich i Maria Aliójina, en presó preventiva des del març, acusades per cantar en una catedral ortodoxa contra el president rus, Vladímir Putin.

Les noies es declaren innocents d'un delicte que el Codi Penal castiga amb set anys de presó i denuncien que la persecució judicial contra elles és per motius polítics.

La base de la sentència, "escandalitzar els sentiments religiosos dels creients"

La sentència ha dit que les noies "van minar l'ordre social cruelment" amb la seva actitud a la catedral del Crist Salvador de Moscou i van "escandalitzar els sentiments religiosos dels presents en el temple i tots els creients del país".

Entre els arguments, la jutge ha dit que "va ser un acte petit, però elles consideren que és el país el que està malalt. Elles creuen que els individus no són importants, consideren que l'educació a Rússia encara està en l'època soviètica. I que aquí encara hi ha crueltat i que el país és una presó en miniatura".

La sentència ha citat com un testimoni important el d'una "dona de fermes creences religioses, que compleix amb les festes i va a missa". Segons la jutge, aquesta devota va sentir-se "profundament dolguda" per l'acció de les noies.

A les portes del tribunal s'ha concentrat un grup de persones que els donen suport, entre els quals la policia ha detingut destacats opositors com ara Garry Kasparov.

stats