ÀFRICA
Internacional 01/04/2015

Relleu de poder a Nigèria

L’opositor Muhammadu Buhari guanya les presidencials amb la promesa d’acabar amb Boko Haram

Adam Nossiter
2 min
ESCLAT DE JOIA  Els partidaris de l’opositor Muhammadu Buhari van celebrar ahir la victòria del seu líder als carrers de Lagos, la capital de Nigèria. Buhari va derrotar a les urnes el fins ara president, Goodluck Jonathan, que va acceptar el resultat i deixarà el govern després de cinc anys en què ha fracassat en la lluita contra l’islamisme i la corrupció.

Kano (Nigèria)Els nigerians han dit prou i han girat l’esquena a les urnes al fins ara president, Goodluck Jonathan, per entregar al poder a l’opositor, Muhammadu Buhari. Aquest exgeneral colpista, que va governar el país amb mà de ferro fa 30 anys, va guanyar les eleccions presidencials de dissabte, segons el recompte fet públic ahir. En total, Buhari va aconseguir 15,4 milions de vots davant dels 13,3 de Jonathan, un marge de victòria prou ampli perquè ningú pugui qüestionar el resultat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tanca així la cursa presidencial més ajustada que s’ha disputat mai a Nigèria, la democràcia més gran de l’Àfrica. Si el relleu de poder es fa sense incidents, serà un pas endavant per a aquest país, ja que representarà la primera transferència pacífica de poder entre civils de partits diferents després dels successius cops d’estat que han enterbolit la història postcolonial d’aquest país africà.

Ahir mateix, el president sortint, Goodluck Jonathan, va telefonar a Buhari per felicitar-lo per la victòria, un gest inèdit dirigit a calmar els ànims entre els seguidors descontents del fins ara home fort de Nigèria. “Sempre s’havia temut que no acceptés la derrota però quedarà com un heroi per haver-ho fet. La tensió pel relleu de poder serà ara mínima”, van dir ahir a la nit des del partit opositor que ara governarà.

Des del final del règim militar del 1999, Nigèria havia sigut governada per un sol partit majoritari, el Partit Democràtic Popular de Goodluck Jonathan. Però aquesta hegemonia es va trencar dissabte pel que els analistes diuen que és més el rebuig a l’actual president que no pas les ganes del retorn al passat del nou.

Sota el mandat de Jonathan, Nigèria ha patit el flagell terrorista de Boko Haram, les seves fortunes econòmiques s’han enfonsat per la caiguda del preu del petroli, la desigualtat econòmica ha crescut de manera alarmant i els escàndols de corrupció s’han encadenat.

El sistema bipartidista

Muhammadu Buhari va tenir un suport aclaparador als estats del sud-oest del país. Reconvertit a demòcrata ja bastant gran, Buhari també va recollir vots massivament, com s’esperava, al nord, on va escombrar el candidat del partit governant a Kano, la segona ciutat de Nigèria. Els analistes consideren que les eleccions podrien significar el començament d’un sistema polític bipartidista en un país que és considerat com un referent al continent africà.

“És molt important per a l’enfortiment de la nostra democràcia, per consolidar-la”, va assegurar Ebere Onwudiwe, politòleg al Centre per al Desenvolupament i el Lideratge Ken Nnamani. “No podem tenir una democràcia de partit únic. Estem establint un gran precedent per a la resta dels estats més petits de l’Àfrica”.

Una de les claus de l’èxit de Buhari sembla que ha sigut que els seus electors estaven molt motivats per anar a les urnes. Més que no pas els electors del president sortint, amb una reputació per terra pels escàndols de corrupció i la incapacitat per frenar els avenços de Boko Haram. Ni tan sols les sis setmanes extres de campanya que ell mateix va decretar i l’ofensiva que va llançar contra els islamistes -que amb mercenaris sud-africans va aconseguir recuperar part del territori conquerit per Boko Haram- no han aconseguit frenar a última hora el descontentament popular.

stats