Internacional 04/04/2012

Romney assegura el seu lideratge després de guanyar a Maryland, Wisconsin i Washington DC

L'altre principal candidat republicà, Rick Santorum, pronostica que el mes de maig li serà més favorable perquè hi ha primàries en estats de tradició conservadora com Arkansas, Kentucky, Virgínia Occidental i Texas

Efe
3 min

WashingtonMitt Romney referma la seva condició de favorit després d'obtenir una incontestable victòria aquest dimecres a les primàries de Maryland, Washington i Wisconsin per avançar en la batalla per la candidatura republicana per disputar la Casa Blanca a Obama al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Romney ha fet un pas més, especialment en imposar-se al seu principal contendent, Rick Santorum, a Wisconsin, estat en què es pronosticava un resultat més ajustat.

"Gràcies, Maryland, Washington i Wisconsin, ha estat una gran nit. Les guanyem totes", ha afirmat un Romney exultant davant els seus seguidors a Milwaukee, Wisconsin.

Romney ha aprofitat l'oportunitat per llançar atacs contra el president Barack Obama i presentar-se com el candidat definitiu dels republicans.

"Quan ataques els negocis i ridiculitzes l'èxit, tens menys negocis i menys èxits", afirma per criticar els programes públics llançats per part de l'administració Obama.

Cinc estats

Ara, la cursa per la candidatura republicana pren un respir de tres setmanes, fins al proper 24 d'abril, en què se celebraran primàries en cinc estats: Nova York, Connecticut, Delaware, Rhode Island i Pennsilvània.

Els quatre primers, enquadrats a la costa nord-est, són territoris més favorables a Romney, de perfil més moderat. De fet, el candidat ha viscut durant molt de temps allí.

Per la seva banda, Pennsilvània, estat natal de Santorum i al qual va representar al Senat dels EUA durant més d'una dècada, se situa com el següent punt d'inflexió en el pols entre els dos candidats.

Santorum no desisteix

"Només som a la meitat del partit, i demostrarem una forta segona part a Pennsilvània", diu Santorum.

Santorum ha insistit una vegada més en les seves credencials conservadores enfront del moderat Romney, i va pronosticar que el mes de maig serà més favorable, ja que celebra primàries en estats de tradició conservadora com Arkansas, Kentucky, Virgínia Occidental i Texas.

"Després de guanyar Pennsilvània, el camp apareix diferent pel maig, i tenim la intenció de vèncer en les primàries de Texas el 29 de maig", va sentenciar Santorum, que va parlar des de Pennsilvània.

De moment, les enquestes ofereixen un lleuger avantatge a Santorum davant Romney a Pennsilvània, encara que la distància s'ha anat retallant en les últimes setmanes.

El partit es decanta

El partit republicà, que fins ara s'havia mostrat recelós de donar suport explícitament a algun dels contendents, ha començat a expressar les seves preferències, cosa que els analistes consideren que la conclusió de la batalla per la candidatura republicana s'aproxima.

Els últims dies, Romney, exgovernador de Massachusetts, ha rebut el suport de diverses figures prominents del partit republicà, com l'expresident George H.W. Bush, el jove congressista estrella Paul Ryan o el senador republicà d'origen cubà Marc Rubio, que han cridat a la unitat del partit després que hi hagi un sol candidat.

A més, la maquinària de Romney, amb molts més recursos econòmics que la de Santorum, ha començat a demanar als altres aspirants, l'expresident de la cambra de representants, Newt Gingrich, i el congressista per Texas, Ron Paul, que deixin pas a Romney perquè sigui elegit candidat en la convenció republicana d'agost a Florida.

No abandonen

Tanmateix, ni Gingrich ni Paul han anunciat, de moment, la intenció d'abandonar la carrera, malgrat que estan clarament relegats a un segon pla.

De moment, Romney compta amb 648 delegats, enfront dels 264 de Santorum, els 137 de Gingrich i els 71 de Paul.

Per alçar-se amb la nominació, el candidat finalista haurà d'obtenir, almenys, 1.144 delegats a la convenció de Tampa el proper agost.

stats