REGNE UNIT
Internacional 27/07/2015

Salmond: “Un segon referèndum a Escòcia és inevitable”

L’SNP evita desvelar si portarà una nova consulta al programa electoral del 2016

i
Marc Vidal
3 min
Salmond va cedir el relleu en el lideratge de l’independentisme escocès després de perdre el referèndum el setembre passat.

BarcelonaJa no mana com abans, però la seva veu és encara molt respectada. I ahir es va afegir al debat sobre l’oportunitat de convocar un nou referèndum d’independència a Escòcia. L’ex primer ministre i exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, va assegurar en una entrevista a la BBC que aquesta nova cita amb les urnes “és inevitable” i “només una qüestió de temps”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des del referèndum del setembre passat, en què es va imposar el no amb el 55% de vots davant del 45% del sí, els independentistes escoceses no han parat de créixer. Van saber capitalitzar políticament el moviment pel sí creat durant la campanya: la seva militància es va multiplicar poc després del referèndum i a les eleccions britàniques del maig van aconseguir sumar 56 dels 59 escons que Escòcia té al Parlament de Westminster.

És amb aquest rerefons que ara totes les mirades estan posades en les eleccions escoceses previstes per al maig del 2016. I no només sobre la possibilitat que els independentistes escocesos revalidin la majoria absoluta al Parlament d’Edimburg que va obtenir el 2011, sinó també sobre la hipòtesi que l’SNP inclogui un altre cop al seu programa electoral la promesa de celebrar un nou referèndum d’independència, tal com van fer a l’anterior convocatòria.

A les mans de Nicola Sturgeon

El mateix Alex Salmond va reconèixer ahir que aquesta és una opció que està a les mans de l’actual líder del partit i primera ministra, Nicola Sturgeon, que fa poc va assegurar que no veia un nou referèndum “en l’horitzó immediat”. Però Salmond va donar ahir tres arguments per repetir el vot en el futur: les promeses de més autogovern no s’han complert, pesa l’amenaça d’una sortida del Regne Unit de la UE i no està d’acord amb les noves retallades aprovades pel primer ministre britànic, David Cameron.

“Ens van prometre més autogovern, el màxim, tocant al federalisme, per citar el que va dir [el laborista] Gordon Brown. I això no s’ha fet efectiu en la llei d’Escòcia”, va lamentar Salmond, que sobre la qüestió de la UE va alertar: “Pot passar que Escòcia voti per quedar-se a la UE en el referèndum que Cameron ha anunciat per abans de finals del 2016 i que siguin els vots del poble anglès els que ens facin fora”. “En lloc de donar-nos autonomia màxima, ens donen austeritat màxima i aquesta divergència de punts de vista sobre l’estat del benestar entre Escòcia i Anglaterra ens fa moure també cap a un altre referèndum”, va concloure l’ex primer ministre escocès.

Les crítiques li van ploure ahir a Salmond des dels partits unionistes per aquests raonaments, especialment pel fet que havia promès que el referèndum del setembre deixaria la qüestió escocesa tancada “per una generació”. Però l’home que va impulsar aquell vot creu que les circumstàncies han canviat radicalment des d’aleshores.

El dubte de si Londres permetrà un nou vot

Un diputada de l’SNP a Westminster acaba de presentar dues preguntes parlamentàries al govern britànic sobre quina serà la seva resposta si el nou Parlament d’Edimburg, sorgit de les eleccions del 2016, demana convocar un nou referèndum d’independència. Per ara, l’executiu del primer ministre, David Cameron, l’home que va acceptar el repte en l’anterior legislatura i va pactar el referèndum amb el govern escocès, no ha respost, però s’espera que ho faci els pròxims dies.

stats