Internacional 30/01/2013

“Should Scotland be an independent country? Yes / No”, la pregunta del referèndum escocès

La Comissió Electoral del Regne Unit ha aprovat aquest dimecres el redactat del que es preguntarà a la consulta sobre la independència d'Escòcia del 2014. Hi ha introduït un canvi que ha estat acceptat pel govern d'Edimburg

Ara
2 min
Només un 23% dels escocesos volen ara la independència

BarcelonaLa Comissió Electoral del Regne Unit ha emès aquest dimecres un dictamen sobre la pregunta que el govern escocès va proposar per al referèndum d'independència del 2014 i ha demanat un canvi de redactat que ha estat acceptat per l'executiu d'Edimburg.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pregunta serà: "Escòcia hauria de ser un país independent? Sí / No" enlloc de la que originalment va plantejar el gabinet escocès, que era: "Esteu d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent? Sí / No".

"Les paraules "Esteu d'acord" podrien encoratjar potencialment la gent a votar 'sí', i s'haurien de substituir per un redactat més neutral", diu la Comissió Electoral en el seu dictamen.

El comissionat per Escòcia de l'òrgan britànic de supervisió de processos electorals, John McCormick, ha assegurat en un comunitat que, de les proves i els anàlisis que havien fet, es pot concloure que "la gent entén clarament que un 'país independent' vol dir ser un estat separat del Regne Unit".

La vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, s'ha mostrat satisfeta amb el redactat: "Tot i que creiem que la pregunta que vam proposar era clara, simple i fàcil d'entedre, acceptem el canvi que ens recomanen".

Clarificar el panorama

En el mateix dictamen, la Comissió Electoral assegura que els votants volen "informació factual abans del referèndum". "En el cas d'un 'sí' hi ha una sèrie de temes que encara s'han de resoldre dins del Regne Unit i internacionalment sobre els termes de la independència", diu aquest òrgan.

"Demanem al govern del Regne Unit i al d'Escòcia que aclareixin aquests punts i nosaltres ens assegurarem que els votants reben la informació durant la campanya", ha dit John McCormick.

El dictamen de la Comissió Electoral fixa també els límits de despesa de la campanya del referèndum per la independència i els apuja fins a 1,75 milions d'euros per cada una de les plataformes del 'sí' i el 'no', i també el que podrà gastar cada partit.

A les enquestes guanya el 'no'

Segons l'última enquesta, elaborada pel prestigiós institut de recerca sociològica ScotCen, el suport actual a la independència se situa en el 23%, el més baix des que, l'any 1997, el govern de Tony Blair va aprovar el restabliment del Parlament autònom a Edimburg.

En canvi, els partidaris que Escòcia continuï formant part del Regne Unit són ara el 72%, un nombre que també bat rècords històrics.

stats