Síria
Internacional 15/03/2012

Un any de la revolta a Síria

Desenes de milers de sirians dels dos bàndols surten al carrer en motiu del primer aniversari de l'alçament contra el règim. Les forces del règim reconquereixen en les últimes setmanes gran part del territori rebel

Ara
2 min

BarcelonaDesenes de milers de sirians protesten aquest dijous en ciutats de tot el país en motiu del primer aniversari de la revolta popular per derrocar el règim de Baixar al-Assad i que fins ara s'ha cobrat almenys 8.500 vides, segons dades de l'oposició. Algunes manifestacions contra el règim han estat dispersades per les forces de seguretat amb trets, gasos lacrimògens i detencions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per altra banda, la televisió estatal siriana ha mostrat imatges de milers de persones que han donat suport al règim transportant el retrat d'Al-Assad i onejant les banderes de Síria i Rússia–per agrair el seu suport a Damasc. "No temem la mort, estem disposats a morir per tu, Síria", han corejat els manifestants. Els partidaris del règim s'han concentrat sobretot a les ciutats de Damasc, Latakia i Alep, on l'alçament encara no ha tingut força i el règim no ha infringit la seva repressió.

Ofensiva del règim a les ciutats revoltades

Durant les últimes setmanes el règim ha reconquistat part de l'oest del país on l'Exèrcit Sirià Lliure havia concentrat les seves forces. La ciutat de Homs va ser finalment presa pel règim, després de quatre setmanes de bombardejos indiscriminats, especialment al barri de Baba Amr. També la ciutat d'Idlib ha estat reconquerida per l'exèrcit de Baixar al-Assad en tan sols uns dies d'enfrontaments. Actualment, els soldats del règim concentren els seves forces per prendre la ciutat de Daraa als rebels.

El règim d'Al-Assad s'ha negat des d'un principi a reconèixer la revolta i presumeix del "suport" del poble per caçar a "bandes terroristes que estan creant el caos". Malgrat això, més de 8.500 persones, la majoria civils, han mort en la repressió a Síria des del 15 de març de 2011.

stats