PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/05/2015

Soldats israelians destapen abusos contra els palestins de Gaza

Una ONG recull testimonis que acrediten “una violació sistemàtica de les lleis de la guerra”

Anna Garcia
4 min
GUERRA TOTAL   Una unitat israeliana bombardejant Gaza en una foto de l’any passat.

Jerusalem“Identifiques una persona i si el comandant del tanc la considera sospitosa obres foc… Ningú demana explicacions. No és res estrany, perquè és el que hem fet en gairebé totes les batalles en què hem estat, des del principi fins al final” (testimoni número 3). “Les regles de combat per als soldats que avançàvem per terra eren disparar, disparar a tot arreu. En el moment que vam entrar [a la franja de Gaza], qualsevol que s’atrevís a treure el cap era un terrorista. I això es va mantenir pràcticament així durant tota l’operació” (testimoni número 16). Són dos dels 70 testimonis, la majoria per escrit, d’oficials i soldats israelians que van participar en l’última ofensiva militar a la franja de Gaza, l’estiu passat. Els relats els ha recollit l’ONG israeliana Breaking the Silence [Trencant el Silenci], formada per excombatents que han servit al cos militar en algun moment des de la Segona Intifada fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests testimonis, a parer de l’organització, “dibuixen un quadre preocupant de la política de les forces de defensa d’Israel de foc indiscriminat, que directament va causar la mort de centenars de civils palestins innocents”. Durant els 50 dies que va durar la guerra, batejada per Israel com a Marge Protector, van morir 2.200 palestins -la majoria civils, entre els quals 500 nens- i 73 israelians, bona part soldats, i l’operació també va deixar un paisatge de devastació a la franja.

“Van destruir tots els horts amb excavadores blindades. No va quedar ni un arbre dret. Hi van treballar durant tres setmanes… Jo no sé quina era l’ordre específica, però portaven a terme una missió deliberada de deixar l’àrea arrasada, aplanada” (testimoni número 18, en resposta a la pregunta “Què va causar tota aquella destrucció?”).

Destrucció massiva

Des de Breaking the Silences’alerta també de la destrucció massiva d’infraestructures civils i de cases sense cap justificació operativa clara i després que les forces de terra haguessin netejat i abandonat la zona. Una cinquantena d’ONG denunciaven fa unes setmanes que encara no s’havia reconstruït cap dels 19.000 habitatges destruïts durant la guerra i que unes 100.000 persones continuaven sense llar. “Les instruccions són disparar immediatament… Estiguin armats o desarmats, sense que importi res” (testimoni número 28).

Arran d’aquests testimonis i d’altres, el director de l’organització, Yuli Novak, parla de “l’ampli fracàs ètic en les regles de combat de les forces de defensa d’Israel” i en responsabilitza “la part més alta de la cadena de comandament”. “No és simplement el resultat d’unes quantes pomes podrides ”.

“[…] Però després de tres setmanes a Gaza, durant les quals has estat disparant a tot el que es mou, i també al que no es mou... Tot es converteix en una mena de joc d’ordinador, totalment cool i real” (testimoni número 38).

Amb la difusió d’aquest material tan sensible, mantingut en estricte secret fins ahir, Breaking the Silence pretén que els israelians “coneguin les missions que els seus fills estan portant a terme en nom de les forces de defensa d’Israel”, i fa una crida perquè es creï un comitè d’investigació independent. Avihai Stollar, director d’investigació de l’ONG, diu que bona part d’aquest material el van recollir gràcies als soldats que es van posar en contacte amb l’entitat perquè tenien la necessitat d’explicar les seves experiències, i que molts d’ells van tornar de Gaza amb trastorns psicològics. L’assessor legal de Breaking the Silence, Michael Sfard, sosté que a Gaza “hi va haver una violació sistemàtica de les lleis de guerra”.

Rèplica

A través d’un comunicat, l’oficina del portaveu de l’exèrcit israelià ha respost a les crítiques de l’ONG assegurant que “s’estan investigant adequadament totes les denúncies creïbles plantejades per mitjans de comunicació i ONG, i les queixes oficials relatives a la conducta de les forces de defensa d’Israel durant l’operació Marge Protector, de la manera més seriosa possible”.

Alhora, l’oficina del portaveu lamenta que Breaking the Silence, “com altres vegades, s’hagi negat a proporcionar a les forces de defensa d’Israel qualsevol prova de les seves afirmacions” abans de fer-les públiques. El comunicat oficial acaba assegurant que els “incidents excepcionals van ser traslladats a l’advocat general militar perquè els investigués”.

L’ONU denuncia els atacs a les seves escoles de la franja

Una investigació interna de l’ONU sobre els atacs a les seves instal·lacions a Gaza durant la guerra de l’estiu passat ha responsabilitzat l’exèrcit israelià de les destrosses en set de les seves escoles de la franja, la majoria de les quals van ser utilitzades pels civils com a refugi. Aquests atacs van causar 44 morts i 227 ferits. L’informe, presentat la setmana passada pel Consell de Seguretat de l’ONU, també denuncia que tres de les seves escoles buides van ser utilitzades per grups armats palestins per emmagatzemar armes i molt probablement llançar coets cap a Israel. Per al secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, aquests actes suposen el trencament de la inviolabilitat dels espais de les Nacions Unides. Una comissió internacional impulsada per l’ONU podria presentar les seves conclusions al juny. Paral·lelament, arran de l’adhesió palestina al Tribunal Penal Internacional fa quatre mesos, es va obrir una investigació per analitzar si es van cometre crims de guerra a Gaza.

stats