VATILEAKS
Internacional 03/11/2015

El Vaticà deté un capellà espanyol per filtrar secrets

El cas reobre el debat de la lluita de faccions dins la Santa Seu

Anna Moyà
3 min
El Vaticà deté un capellà espanyol per filtrar secrets

BarcelonaLa gendarmeria vaticana va detenir aquest cap de setmana el religiós espanyol Lucio Ángel Vallejo i la italiana laica Francesca Chaouqui, acusats de sostreure i filtrar documents secrets. Els acusats haurien proporcionat informació reservada per a la publicació de dos llibres que encara no han vist la llum: Viacrucis, de Gianluigi Nuzzi, i Avarizia, d’Emiliano Fittipaldi. En un comunicat, la Santa Seu va qualificar ahir els fets de “traïció greu de la confiança del Papa” i afegia que notícies d’aquest tipus “no contribueixen a establir la claredat i la veritat, sinó que creen confusió i interpretacions parcials i tendencioses”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas recorda l’escàndol de filtracions que va arrencar l’any 2012 quan el majordom personal del Papa, Paolo Gabriele, va ser detingut per haver difòs part de la correspondència de Benet XVI. El cas va fer evidents les tensions entre els diferents grups de la institució. “La lluita entre faccions i grups d’interès dins del Vaticà és un tema que semblava que havia quedat superat amb el nomenament del papa Francesc, però aquest cas reobre el debat”, explica Ignasi Fernández Terricabras, professor d’història moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Lucio Ángel Vallejo, de 54 anys i membre de l’Opus Dei, va arribar a Roma el 2011 de la mà de Benet XVI, per ocupar el càrrec de secretari de la Prefectura d’Assumptes Econòmics, que és l’ens que controla els béns de la Santa Seu. El seu nomenament va sorprendre els experts perquè el capellà prové de la diòcesi d’Astorga, “gran, però de poca rellevància a nivell europeu”, assegura Fernández Terricabras.

Perfils controvertits

La seva ascensió meteòrica es va atribuir als seus contactes. “Està clar que és una persona pròxima a l’entorn del cardenal Rouco Varela [de l’ala dura] i que això el va promocionar al Vaticà”, explica Jordi Llisterri, periodista i director de CatalunyaReligió.cat.

Ja sota el mandat de l’actual pontífex, el 2013 Vallejo va ser nomenat secretari de la comissió investigadora dels organismes econòmics i administratius de la Santa Seu (COSEA), dissolta després de la fi del seu mandat. És allà on va coincidir amb Chaouqui, que també en formava part.

Segons Fernández Terricabras, “la detenció de Chaouqui és encara més sorprenent, perquè el seu nomenament es va interpretar com un símbol de modernitat i renovació, ja que era dona, molt jove i no eclesiàstica”. El professor de la UAB explica que la detenció de la italiana “permet intuir que hi torna a haver una lluita de faccions: faltarà veure què en diu el Papa”.

Francesca Chaouqui va ser posada en llibertat poc després de ser detinguda, ja que va “col·laborar i aportar proves de la seva declaració”, informava ahir el Vaticà. Vallejo, però, continua en presó preventiva i el seu futur dependrà de l’anàlisi de la fiscalia vaticana.

Per la seva banda, l’Opus Dei s’ha desmarcat de la figura de Lucio Ángel Vallejo, assegurant que la institució no va tenir res a veure amb la seva arribada al Roma i remarcant que el capellà forma part d’una associació lligada a l’Opus que no té capacitat d’intervenció. En el mateix comunicat, la prelatura ha expressat la seva “sorpresa i dolor”.

El cas ha sigut batejat per alguns mitjans com el segon Vatileaks. És el nom amb què es coneixen les filtracions de Paolo Gabriele, que molts asseguren van ser el motiu de la renúncia de l’alemany Joseph Ratzinger, després d’haver indultat el majordom condemnat.

stats