Àfrica
Internacional 26/04/2012

L'expresident de Libèria Charles Taylor, culpable de crims contra la humanitat

El tribunal destinat a Sierra Leone ha declarat Taylor culpable d'instigar i assistir crims durant la guerra civil a Sierra Leone, però no d'ordenar-los. Taylor va rebre 'diamants de sang' a canvi d'entregar armes als rebels de Sierra Leone

Efe
1 min
Charles Taylor pren notes al principi de la sessió judicial en què s'ha dictat la sentència. / PETER DEJONG / AFP

L'HaiaEl Tribunal Especial per a Sierra Leone (TESL) ha declarat culpable d'onze càrrecs de crims de guerra i lesa humanitat l'expresident de Libèria Charles Taylor. Els va cometre durant la guerra civil a Sierra Leone (1991-2002).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal considera més enllà de qualsevol dubte raonable que l'acusat és criminalment responsable d'instigar i assistir els crims a Sierra Leone, però que no és responsable d'ordenar-los.

El tribunal està dictant sentència aquest dijous després de més d'un any de deliberacions –el judici va quedar vist per a sentència el març del 2011–. Caldrà esperar encara més, entre sis i vuit setmanes, segons fonts del Tribunal, per saber la pena que s'aplicaria a Taylor en cas de resultar culpable d'algun dels càrrecs que se li imputen.

El procés contra Taylor, que s'ha prolongat gairebé cinc anys, ha cobrat una notorietat especial per la presumpta relació de l'expresident amb els 'diamants de sang', que hauria rebut de mans del Front Revolucionari Unit (RUF) de Sierra Leone a canvi de facilitar-los armes.

El judici va generar una gran expectació durant la declaració de la coneguda model Naomi Campbell l'agost del 2010, a qui el dictador hauria regalat aquestes pedres precioses, extretes a Sierra Leone per esclaus, molts d'ells, nens.

Per la seva banda, els advocats de l'exmandatari defensen que és "un home de pau" que només va intentar protegir el seu país de possibles atacs de l'estat veí.

El TESL ha estat el primer tribunal internacional a emetre una acusació i ordre d'arrest contra un excap d'estat.

stats