Internacional 16/08/2012

La policia sud-africana dispara contra una multitud de miners en vaga

Les víctimes mortals són almenys 18, segons l'agència de notícies sud-africana SAPA

Reuters
1 min

Marikana (Sud-àfrica)La policia antiavalots sud-africana ha obert foc contra els milers de miners vaguistes armats amb matxets i pals a la mina de platí Lonmin a Marikana aquest dijous, i ha matat almenys una dotzena d'homes en el pitjor episodi en una setmana de violència sindical.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Oficials fortament armats, amb el suport de vehicles blindats, preparaven barricades de filferro de pues quan van ser superats per alguns dels prop de 3.000 miners que s'havien congregat en un aflorament rocós prop de la mina, 100 quilòmetres al nord-oest de Johannesburg. La policia ha obert foc amb armes automàtiques contra un grup d'homes que han irromput des de darrere d'un vehicle. La pluja de bales ha aixecat un núvol de pols que, quan s'ha dissipat, ha revelat almenys set cossos estesos a terra.

L'agència de notícies nacional SAPA informa que un dels seus reporters ha comptat 18 cadàvers prop d'un campament d'ocupants il·legals prop de la mina, la planta de platí principal de Lonmin, que es va veure obligada a tancar dimarts a causa dels disturbis sindicals.

Protestes pels preus del platí

Els preus mundials del platí han pujat fins al màxim de l'última setmana, 30 dòlars l'unça –més d'un 2% d'augment–, mentre la violència es feia evident al país, que té el 80% de les reserves conegudes d'aquest mineral.

Els líders del Sindicat de Miners i Treballadors de la Construcció (AMCU), que representa la majoria dels vaguistes, acusen la policia d'una massacre.

Alguns comentaristes han comparat les escenes amb els dies anteriors al 1994, durant l'apartheid, època en què nombroses fotografies i filmacions demostren que la policia obria foc contra multituds de manifestants negres.

stats