Internacional 08/01/2013

El president de Google i l'exambaixador a l'ONU dels EUA visiten Corea del Nord

Alguns analistes creuen que el motiu de la visita és la cerca de noves oportunitats de negoci en el sector de la informàtica. Richardson pretén treballar també per l'alliberació del nord-americà Kenneth Bae

Ara
2 min
El president de Google i l'exambaixador a l'ONU dels EUA visiten Corea del Nord. AFP

BarcelonaEl president de Google, Eric Schmidt, i l'exgovernador de Nou Mèxic i exambaixador dels EUA a l'ONU, Bill Richardson, van aterrar dilluns en terres nord-coreanes, un fet que el mateix Richardson ha definit com "una missió humanitària de caràcter privat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i això, diversos mitjans de comunicació sud-coreans han afirmat que Schmidt podria buscar oportunitats de negoci en el sector de la informàtica a Corea del Nord, estrictament regulat pel règim de Kim Jong-un amb un afany per impedir l'entrada de continguts estrangers al país.

Segons l'agència de notícies de Corea del Sud Yonhap, el president de la Universitat de Pyongyang de Ciència i Tecnologia (UPCT), Kim Chin-kyung, també es va unir als dos nord-americans en el trajecte de la Xina a Pyongyang. Ching-kyung, amb passaport dels EUA i promotor de diverses activitats educatives a Corea del Nord, és qui ha guiat aquest dimarts Richardson i Schmidt en una visita per la universitat de la capital.

Els analistes sud-coreans mantenen que el president de Google, ferm defensor del poder social d'Internet, podria intentar buscar maneres de donar suport a la universitat, un dels pocs llocs del país on es permet l'accés a la xarxa. LA UPCT, que va obrir les portes l'any 2010, es l'única universitat privada del país, i professors estrangers hi imparteixen xerrades i conferències sobre informàtica, biotecnologia, comerç, i anglès.

Un viatge amb pocs detalls

De l'agenda d'aquest viatge de quatre dies del grup nord-americà en un dels països més hermètics del món, n'ha transcendit ben poca cosa. Bill Richardson havia assegurat que la seva delegació es reuniria amb líders polítics i militars i que es visitarien "algunes universitats".

Richardson, un expert en Corea del Nord i que també va servir com a enviat especial d'Estats Units en aquest país, ha indicat que també pretén treballar per aconseguir l'alliberació de Kenneth Bae, un guia turístic nord-americà detingut en aquest país el mes de novembre per suposats "actes hostils" contra el règim.

L'aniversari de Kim Jong-un

La visita de Schmidt i Richardson ha coincidit amb l'aniversari del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, que ha passat aquest dimarts aparentment inadvertit pels mitjans de comunicació del país comunista, on els anteriors aniversaris han estat celebrats amb grans festes.

La televisió estatal KCTV ha mantingut durant tot el dia la programació habitual, i l'agència de notícies del règim, KCNA, no ha fet cap mena de menció en referència a l'aniversari del dirigent nord-corea, que faria 29 o 30 anys –no se'n sap l'edat exacta–. Jong-un fa més d'un any que és al capdavant del país, i per aquest motiu i per la greu crisi econòmica que viu el país, alguns experts de la veïna Corea del Sud creuen que encara no s'ha decretat la festivitat, tal com ja havia passat amb el naixement del seu pare –Dia de l'estrella brillant– i el del seu avi –Dia del Sol– i que encara són considerats com un dia festiu.

L'agència de notícies estatal però, va informar dilluns que el "líder suprem" va obsequiar amb caramels i dolços alguns nens, tot i que no va fer cap menció a l'aniversari.

stats