Internacional 13/02/2013

Un jove tibetà de 22 anys en estat crític per immolar-se a Kàtmandu

S'eleva a 100 el nombre de persones que s'han calat foc al Tibet per protestar contra l'ocupació xinesa

Efe
1 min
Un monjo tibetà s'ha immolat aquest dimecres a Katmandú

Kàtmandu @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Un jove tibetà s'ha calat foc aquest dimecres a la capital del Nepal, Kàtmandu, on a hores d'ara es troba hospitalitzat en estat crític amb cremades a tot el cos. Keshav Adhikari, l'home que s'ha immolat davant d'un temple de Bouddha, es converteix en el tibetà número 100 que opta per cremar-se a l'estil bonze.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els motius de la immolació d'Adhikari, encara que no ha deixat cap missatge, s'atribueixen a l'ocupació xinesa del Tibet, segons diversos activistes tibetans exiliats al Nepal. El portaveu de l'exili tibetà a Nova Delhi, Tempa Tsering, explica que aquests actes s'han repetit fins a un centenar de vegades des del 2009.

Els tibetans exigeixen a Pequín que atengui les seves reivindicacions per frenar l'onada d'immolacions, mentre que el règim comunista acusa el Dalai-lama de motivar aquestes protestes amb finalitats polítiques.

Els tibetans a l'exili commemoren el centenari de la independència

Activistes a l'exili han commemorat aquest dimecres el centenari de la independència del Tibet respecte a la Xina, que data del 13 de febrer del 1913, quan el XIII Dalai-lama la va signar. Aquesta és una celebració que les autoritats de la potència asiàtica consideren una “farsa”.

Pequín està portant a terme des del passat desembre una dura campanya contra els actes de protesta de la població tibetana, que ha deixat gairebé 80 detinguts sospitosos d'“incitar la immolació”.

La major detenció col·lectiva es va produir el dia 8 de febrer, quan 70 tibetans van ser arrestats a la província nord-occidental xinesa de Qinghai.

stats