Internacional 20/08/2013

Les autoritats egípcies detenen el líder espiritual dels Germans Musulmans

Mohamed Badie, de 70 anys, està acusat d'incitar els Germans Musulmans a l'assassinat de vuit manifestants

Reuters
2 min

El CaireLes autoritats egípcies han intensificat la seva ofensiva contra els Germans Musulmans i han detingut el líder espiritual de l'organització islamista, Mohamed Badie. Les forces de seguretat l'han arrestat aquest dimarts en un pis del Caire. La pàgina de Facebook del ministeri de l'Interior ha mostrat una imatge de Badie, de 70 anys, assegut en un cotxe escortat per dos agents. La detenció s'ha fet en un habitatge situat a prop de la plaça Rabba al Adawiva, on més de 280 seguidors del deposat president Mursi van morir la setmana passada arran de les càrregues policials contra els manifestants islamistes

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"En compliment de la decisió de la fiscalia i gràcies a informació recopilada sobre els seus moviments ha estat possible, gràcies a la direcció dels serveis socials del Caire, detenir el guia espiritual dels Germans Musulmans, Mohamed Badie", diu el missatge publicat al mur del Facebook del ministeri de l'Interior egipci.

Badie va ser acusat el 10 de juliol, juntament amb altres líders islamistes, d'incitar els islamistes a la violència i haurà de comparèixer davant el tribunal el 25 d'agost acusat d'estar implicat en l'assassinat de vuit manifestants davant la seu dels Germans Musulmans.

Des de la sortida de Mursi, l'exèrcit i les forces de seguretat egípcies han detingut la majoria dels principals dirigents dels Germans Musulmans. Aquest cap de setmana, l'actual president.

Atac al Sinaí

Les forces de seguretat egípcies van patir ahir l'atemptat més sagnant dels rebuts durant l'ofensiva llançada pels grups extremistes islàmics després del cop d'estat que va deposar l'expresident Mursi. L'atac, que va tenir lloc un cop més a la península del Sinaí, es va saldar amb la mort d'almenys 25 agents de policia. Després de l'atemptat, les autoritats van ordenar tancar el pas de Rafah fronterer amb la franja de Gaza. Els palestins que complien els estrictes requisits per obtenir l'autorització per travessar la frontera van quedar atrapats.

La península del Sinaí és un autèntic polvorí des de principis de juliol. Pràcticament cada dia hi tenen lloc atacs contra comissaries de policia o controls militars. Territori remot i de geografia inhòspita, el Sinaí ha esdevingut un santuari per als grups jihadistes durant els últims anys, i sobretot després de la revolució que va derrocar Hosni Mubàrak, el febrer del 2011.

La gran pregunta que es fan els analistes és si els grups jihadistes seran capaços d'estendre el seu àmbit d'acció més enllà del Sinaí. No sembla que els Germans Musulmans estiguin disposats a liderar una insurrecció armada, però alguns dels seus militants podrien experimentar un procés de radicalització que els portés a allistar-se a un grup terrorista islàmic.

stats