CARA A CARA
Internacional 26/08/2014

El debat es tensa a tres setmanes del referèndum d’Escòcia

Oriol Gracià
2 min

EdimburgUn dels quadres més originals del Kelvingrove Museum and Art Gallery de Glasgow és el Crist de Sant Joan de la Creu de Salvador Dalí. Però ahir els amants del surrealisme no van tenir la sort de cara. El museu estava tancat. Només s’hi sentia el tràfec dels tècnics de la BBC que preparaven el plató on es va celebrar el segon cara a cara entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el cap de la plataforma unionista Better Together, el laborista Alistar Darling.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’acústica del hall del museu -un eco buit i distant- va donar un aire transcendental a un debat una mica més pujat de to del que és habitual: les interrupcions constants denotaven cert nerviosisme entre els contrincants, conscients que només queden tres setmanes per al referèndum d’independència -previst per al 18 de setembre- i que cap de les dues opcions té assegurat el triomf. Si bé la majoria d’enquestes donen deu punts d’avantge al no, els partidaris del sí veuen molt possible remuntar-los.

Molts analistes han coincidit en l’opinió que Darling va guanyar l’anterior debat televisiu. Tot i axí, els estudis no han apreciat gaire efecte sobre la intenció de vot dels ciutadans. Ahir, per tant, calia afinar més en els arguments. Així, el líder unionista va incidir en la complexitat de les polítiques monetàries per mantenir la lliura esterlina en cas d’independència i va acusar Salmond de no tenir pla B. Darling també va posar el focus en els estudis recents segons els quals el govern d’Escòcia ha sobredimensionat els beneficis del petroli del mar del Nord. Per la seva banda, Salmond va acusar els unionistes de posar en perill el sistema públic de salut i va subratllar la incertesa de la proposta de descentralització, que no aclareix el poder del Parlament d’Escòcia si els escocesos decideixen continuar al Regne Unit.

stats