Internacional 19/04/2013

Dos germans txtexens, sospitosos de l'atemptat de Boston

El jove que ha pogut fugir és diu Dzokhar Tsarnaev i té 19 anys. El seu germà, que ha mort en un tiroteig, es deia Tamerlan Tsarnaev i en tenia 26

Agències
2 min
Captura del Facebook rus de Djohar Tsarnaev

BostonEls sospitosos de l'atemptat de Boston són dos germans d'una família d'origen txetxè. Dzokhar Tsarnaev, de 19 anys, que va néixer a Rússia –el fugitiu que busca la policia–, i Tamerlan Tsarnaev, de 26 anys, nascut al Kirguizistan, que ha mort en un tiroteig. La família va fugir durant la primera guerra de Txetxènia i els dos joves residien als Estats Units amb un estatus de refugiat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els mitjans russos, a través del seu perfil al Facebook rus, informen que Dzokhar va estudiar en una escola del Daguestan durant un any i que té d'amistats diversos grups de txetxens. Va néixer el juliol del 1993, un any abans de la primera guerra txetxena. Un portaveu de l'escola de Makhachkala, la capital del Daguestan, ha explicat al mitjà rus 'Russia Today' que la seva família es va traslladar del Kirguizistan el 2001.

Dzhokhar Tsarnaev parla rus, anglès i txetxè i figura com a estudiant de Cambridge des del 2011. El febrer del 2011 va ser el millor atleta del mes, segons els anuaris de la universitat.

L'última visita al seu perfil de Facebook va ser minuts abans dels atemptats a la marató de Boston.

El rastre de Tamerlan a internet

El fotògraf Johannes Hirn va fer una sèrie de fotografies al noi, aficionat a la boxa, un esport que havia practicat fins ara en un club de Boston.

Tsarnaev diu al reportatge: "No tinc cap amic americà, no els entenc". Tot i això, el noi explica que si guanya prou combats de boxa podria ser escollit per l'equip olímpic dels Estats Units i, així, rebre un passaport nord-americà. "Tret que Txetxènia s'independitzés –diu Tamerlan–, competiria amb els Estats Units, no amb Rússia".

stats