Internacional 12/07/2012

Brussel·les pressiona Romania perquè “respecti els principis fonamentals de la UE”

HermanVan Rompuy, president del Consell Europeu, i José Manuel Durao Barroso, president de la Comissió Europea, s'han reunit amb el primer ministre romanès, Víctor Ponta, que promet més transparència

Ara
1 min
El primer ministre romanès, Víctor Ponta i el president de la Comissió Europea aquest dijous. AFP

BarcelonaEl primer ministre de Romania, Víctor Ponta, ha rebut els últims dies diversos cops d'atenció sobre la inestabilitat que pateix el seu país. Ponta s'ha reunit aquest dijous amb Herman Van Rompuy, president del Consell Europeu, i amb José Manuel Durao Barroso, president de la Comissió Europea, per intentar tranquil·litzar els seus socis europeus sobre la situació a Romania. Els dos representants de la UE han coincidit en demanar a Ponta que solucioni les qüestions que preocupen a Brussel·les: la destitució del president romanès, Traian Basescu, i la falta d'independència judicial al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Van Rompuy ha avisat en un comunicat que segueix molt de prop la situació a Romania i s'ha mostrat preocupat per l'estat de dret al país. “Aquest és un dels principis fonamentals en els quals es basa la Unió Europea i tots els governs l'han de respectar”, ha afirmat.

Durao Barroso ha pressionat Ponta en la mateixa direcció, demanant-li que garanteixi el sistema de contrapoders de la democràcia romanesa i que respecti la independència del sistema judicial i el tribunal constitucional. El president de la Comissió Europea ha demanat també que es designi un defensor del poble romanès que tingui el suport de tots els partits polítics, que es garanteixi un procés transparent per nomenar el nou fiscal general i que la integritat sigui una prioritat política.

El primer ministre romanès ha respost amb un missatge tranquil·litzador i ha assegurat que impulsarà “immediatament” totes les mesures recomanades per Durao Barroso i que complirà les exigències europees.

stats