Wikileaks
Internacional 02/12/2010

Julian Assange es refugia al Regne Unit

El diari britànic The Independent publica avui que Julian Assange, l'enigmàtic fundador de Wikileaks, s'està refugiant al sud-est d'Anglaterra

á. Martínez / L. Gordi
2 min
Julian Assange, fundador de Wikileaks

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Assange hauria arribat al Regne Unit a l'octubre i hauria alertat a la policia Metropolitana de Londres, el cos de seguretat responsable de la gran Londres. Fonts del cos han confirmat que tenen un número de telèfon i saben perfectament on es troba l'informàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La SOCA, l'agència contra el crim organitzat britànica, va rebre una de les anomenades “notícies roges”, un ordre judicial internacional de detenció, però l'arrest d'Assange, no ha estat autoritzat. Si l'agència no ho autoritza, la policia no pot actuar.

Diuen que l'endarreriment en l'execució de l'ordre internacional és per motius tècnics, perquè hi ha fonts que han demanat a SOCA clarificacions sobre l'Ordre Judicial de Detenció Europea emès per fiscals suecs contra Assange. El seu nom també va ser afegit a la llista de buscats per la Interpol el 20 de novembre, però publicat dimarts al vespre.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Les últimes notícies diuen que el tribunal superior de Suècia ha rebutjat l'apel·lació de Assange contra una ordre de detenció dictada per presumptes delictes sexuals. El tribunal ha dit que no li pot concedir el permís d'apel·lar perquè té uns càrrecs anterior oberts. Assange encara no ha estat jutjat per cap càrrec i nega totes les acusacions.

El misteriós fitxer insurance.aes256

D'altra banda, existeix un arxiu anomenat insurance.aes256 que fa temps que corre per la xarxa. Està xifrat i és impossible obrir-lo sense una contrasenya llarga i desconeguda. Es pot trobar a Bittorrent, eMule i altres serveis d'intercanvi de fitxers com els que es fan servir per baixar-se música i pel·lícules. Julian Assange mai no ha volgut dir què hi ha. “Crec que és millor que no comentem res al respecte –va declarar l'editor del portal en una entrevista a Democracy Now!–. “Però, bé, qualsevol persona es pot imaginar que en una situació com aquesta val la pena assegurar-se que no desapareixen parts importants de la història”.

Aquests comentaris han portat alguns experts a sospitar que s'hi amaguen els documents filtrats recentment, però en brut, és a dir, amb totes les dades, fins i tot aquelles que és imprudent revelar. Hi ha diversos indicis que apunten cap aquí. Fa només uns dies, al twitter de Wikileaks va aparèixer el missatge següent: “Ara és un bon moment per descarregar una petita 'assegurança de la Història'”. Tot sembla indicar que si a Assange li passés res, la contrasenya que obra l'arxiu s'estendria per internet.

stats