FRANÇA
Internacional 23/08/2012

L'assassí de Tolosa no era un llop solitari, segons 'Le Monde'

El rotatiu francès, que ha tingut accés als documents confidencials transmesos als jutges d'instrucció, assenyala que en menys de mig any va fer 186 trucades a 20 països diferents

Ara
2 min

BarcelonaMohamed Merah, l'autor confés de l'assassinat de 8 persones a mitjans de març a Tolosa i Montauban, no era un llop solitari, a diferència del que va defensar l'exdirector de la DCRI (l'agència d'intel·ligència francesa), Berard Squarcini, en el seu moment. Aquesta és la tesi que defensa el diari francès 'Le Monde', que ha tingut accés als documents classificats dels jutges d'instrucció. Aquestes dades posen de manifest que el jihadista de 24 anys trucava contínuament a diferents estats, fet que evidencia que tenia lligams arreu del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Merah, però, ja havia vigilat llavors de no posar el seu nom al telèfon, sinó que utilitzava el de la seva mare, assenyala el rotatiu. Segons una de les 23 notes parcialment desclassificades i que data del 26 d'abril del 2011, el jihadista s'hauria comunicat amb "1.863 persones entre l'1 de setembre del 2010 i el 20 de febrer del 2011". Durant aquest període, Merah va viatjar a diferents països del Pròxim Orient i a l'Afganistan. A banda de trucar a França, parla fins a 186 vegades amb 20 països diferents.

Entre aquests estats hi ha sobretot Egipte, Algèria, però també el Marroc, la Gran Bretanya, Espanya, Costa d'Ivori, Kènia, Laos, Taiwan, Turquia, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Israel i fins i tot Bhutan, un minúscul reialme enclavat en ple cor de l'Himàlaia.

'Le Monde' assenyala que el ministeri de l'Interior no ha volgut fer cap aclariment respecte a la qüestió, tot i que la DCRI ja s'ha posat en contacte amb diferents persones a qui trucava sovint Merah.

Els documents també posen de manifest que Interior coneixia Merah des del 2009, tot i que estava més interessat amb el seu germà, Abdelkader, detingut provisionalment i acusat de "complicitat" en els assassinats del seu germà.

stats