Romania
Internacional 09/02/2012

Investit el nou govern de Romania

El primer ministre del país serà l'excap dels serveis secrets, Mihai Razvan Ungureanu. L'oposició ha boicotejat l'elecció i exigeix eleccions legislatives anticipades

Efe
1 min
Mihai Razvan Ungureanu, nou primer ministre de Romania / EFE

BucarestMihai Razvan Ungureanu és oficialment el nou primer ministre de Romania des d'aquest dijous. Després que Emil Boc dimitís aquest dilluns davant les protestes contra les seves mesures d'austeritat i el president designés Ungureanu com a cap de l'executiu, el Parlament de Bucarest ha donat suport, amb 237 vots a favor i dues abstencions, al nou mandatari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La preocupació d'aquest govern serà l'augment prudent dels salaris dels funcionaris i les pensions, si l'economia ho permet", ha assegurat Ungureanu al Parlament. Des que Romania va contractar el 2009 un crèdit de l'FMI de 20.000 milions d'euros, els salaris dels funcionaris van ser retallats en un 25% i milers d'empleats públics van ser despatxats. A més, es van congelar les pensions i l'IVA va pujar del 19 al 24%.

El nou primer ministre ha demanat, també, el diàleg amb l'oposició i s'ha compromès a continuar amb els acords iniciats amb el Fons Monetari Internacional (FMI) i les polítiques d'ajustament i reforma econòmica.

Ungureanu ha comptat amb els vots de la coalició de centredreta que donava suport al govern anterior i que és propera al president, l'impopular Traian Basescu.

Mentrestant, l'oposició ha boicotejat la votació i ha exigit eleccions legislatives anticipades –estan previstes per al novembre– i la dimissió de Basescu, a qui acusen de ser autoritari i tenir comportaments anticonstitucionals. A més, el líder de l'opositor Partit Social Demòcrata, Victor Ponta, ha explicat aquest dijous el seu rebuig a aquest govern per la presència en l'equip de vuit ministres del conservador Partit Democràtic Liberal. El mandat del president Basescu expira el 2014.

stats