Internacional 16/10/2012

'The Guardian', sobre Escòcia: "Madrid i Ottawa no estan tan relaxats com Londres"

La premsa britànica i escocesa recull avui en portada l'acord entre els governs de Londres i Edimburg per fer un referèndum d'independència. Els editorials destaquen la bona disposició de David Cameron i asseguren que comença el moment del veritable debat

Marc Vidal
2 min
The Scotsman

Edimburg'The Guardian': La qüestió catalana i quebequesa

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Espanya i Canadà estan sorpresos per la facilitat amb què el govern britànic ha facilitat la celebració del referèdum. En un moment en què el sentiment separatista de catalans i els quebequesos va cap amunt, Madrid i Ottawa no estan tan relaxats com Londres. Això és un punt a favor del govern britànic. És la via democràtica. Però tot pot acabar com un excés de confiança despreocupat si Escòcia vota sí. Que no es menysvalori aquest moment".

'The Scotsman': Més fets que paraules

"Els independentistes sovint es basen en l'afirmació que alguna cosa és la realitat, més que la realitat en sí mateixa. En algunes àrees és cert que una claredat absoluta és difícil. Però en qüestions com ara l'ús de la lliura esterlina, la pertinença a la UE o els contractes de Defensa del que quedarà del Regne Unit, necessitem més fets que paraules. De la mateixa manera, del costat unionista necessitem claredat més que afirmacions còmodes sobre la Unió i la relació entre el que quedi d'ella i una Escòcia independent".

'The Herald': La qüestió de l'economia

"Salmond han guanyat la batalla sobre el calendari de la consulta, però, per molt atractiva que sigui la perspectiva d'una societat basada en els valors escocesos de la justícia, l'economia serà el factor decisiu. Salmond manté que dos anys és un temps suficient per produir prou brots verds per convèncer els escocesos del potencial de creixement del seu país. Però l'economia del Regne Unit també haurà millorat, i la perspectiva de quedar-se dins la Unió tindrà també més atractiu. S'acaba el temps de la picabaralla. Comença el moment dels compromisos sincers sobre els veritables problemes".

'The Times': El vot dels més joves

"La petició de Salmond d'incloure els votants més joves mostra la seva falta de confiança en la seva pròpia reivindicació. Enlloc de canviar els seus arguments, ho intenta salvar canviant els votants. (...) Salmond haurà de fer-ho molt millor que fins ara per explicar perquè trencar els llaços amb la resta del Regne Unit té cap sentit econòmic o polític".

stats