Internacional 13/10/2014

Transparència Internacional denuncia que més de la meitat dels eurodiputats tenen altres feines

La ONG considera que el Parlament Europeu no posa prou mesures per evitar els conflictes d'interès

Laia Forès
2 min

Brussel·lesEl 53% dels 751 eurodiputats tenen altres feines remunerades a més a més de la seva activitat parlamentària. Segons l'ONG Transparència Internacional (TI), tot i que la seva tasca com a diputats és a temps complet, molts exerceixen també com a advocats, consultors, empresaris i periodistes, entre altres ocupacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La normativa del Parlament Europeu no prohibeix exercir altres activitats professionals, però hi ha un codi de conducta que els obliga a signar una declaració d'interessos econòmics en què figurin les altres feines remunerades i també les ocupacions que han tingut en les últims tres anys.

La norma busca prevenir els conflictes d'interès, però Transparència Internacional denuncia que no hi cap verificació de les declaracions ni cap estudi sobre si poden constituir un conflicte d'interès. "Si es permet als eurodiputats tenir altres feines, almenys el Parlament ha d'assegurar que no entren en conflicte amb la seva feina com a membres de l'Eurocambra", ha advertit el director de TI, Carl Dolan.

Nova base de dades

La ONG ha llançat aquest dilluns una base de dades a internet, EU Integrity Watch, en la qual qualsevol persona pot consultar quantes feines addicionals té cada eurodiputat i quants diners cobra. El salari que reben els eurodiputats supera els 8.000 euros bruts mensuals, però en alguns casos, les ocupacions extraparlamentàries superen el sou d'eurodiputat. La base de dades recull la informació de les declaracions d'interès dels eurodiputats, que són públiques i es poden consultar al web del Parlament Europeu.

Segons la base de dades de TI, l'eurodiputat espanyol que guanya més diners al marge de la seva activitat parlamentària és Miguel Arias Cañete, que deixarà de ser membre del Parlament Europeu en uns dies per passar a ser comissari europeu d'Energia i Canvi Climàtic. Cañete percep entre 5.000 i 10.000 euros mensuals per la seva feina com a advocat.

Entre els deu eurodiputats espanyols amb més activitats remunerades al marge del Parlament i que més diners extra guanyen, hi ha dos catalans: Javier Nart i Juan Carlos Girauta, de Ciutadans. Nart figura en el número cinc del rànquing espanyol i cobra entre 1.500 i 7.497 euros mensuals per exercir com a advocat i com a periodista. Girauta declara cobrar entre 1.000 i 5.000 euros mensuals com a periodista per "col·laborar amb diferents mitjans".

Altres eurodiputats catalans, com Francesc Gambús (UCD), està al capdavant d'una fundació privada d'estudis humanístics d'Unió, l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, feina per la qual no cobra res, segons ha assegurat a l'ARA.

En el cas del socialista Javi López, cobra una quantitat indeterminada –en qualsevol cas, menys de 1.500 euros mensuals– per formar part del Consell Català del Moviment Europeu i del patronat de la Fundació Rafael Campalans, laboratori d'idees del PSC, entre d'altres entitats.

Segons la seva declaració d'interessos, la resta d'eurodiputats catalans no tenen cap activitat extra remunerada. L'ONG admet que poden haver-hi errors en el seu rànquing perquè hi ha declaracions d'interessos que no estan actualitzades i per la dificultat de calcular xifres exactes.

stats