ELECCIONS ALS LANDS ALEMANYS
Internacional 27/03/2011

Desastre electoral de Merkel al Land de Baden-Württemberg, que passaria a mans dels Verds

Els sondejos a peu d'urna apunten un revés de la coalició de la cancellera en favor d'una aliança entre socialdemòcrates i Verds, que governarien per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial

Redacció
2 min
Merkel

BerlínEls primers sondejos indiquen que la CDU, el partit de la cancellera Angela Merkel, ha perdut les eleccions d'aquest diumenge a l'estat de Baden-Württemberg, un dels més rics d'Alemanya. Els Verds i els socialdemòcrates (SPD) sumen el 48% dels vots en unes eleccions marcades pel debat nuclear després de l'accident de la central de Fukushima al Japó. Els Verds han estat la segona força més votada (25%) i, per primera vegada en la història, podrien governar un Land alemany. La CDU i els socis liberals del FDP, defensors de les plantes nuclears, han recollit el 43% dels vots de Baden-Württemberg, segons els sondejos de la televisió ARD després del tancament dels col·legis. Segons els sondejos a peu d'urna, la CDU ha estat el partit més votat a les eleccions legislatives a Baden-Württemberg, però la coalició de centre-esquerra suma més paperetes. La CDU, que ha governat a Baden-Württemberg en els darrers 58 anys de forma ininterrompuda, s'ha endut el 38% dels vots, mentre que el FDP ha recollit el 5%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'esquerra, els Verds han convençut el 25% dels electors i l'SPD ha recollit el 23,5% dels sufragis. Si es confirmen aquests resultats, els ecologistes, la segona força més votada, podrien governar per primer cop un dels 16 lands amb el suport dels socialistes.

Merkel tampoc no ha tingut sort a l'estat de Renània-Palatinat, que ha celebrat també eleccions aquest diumenge. Els sondejos senyalen que l'SPD s'ha imposat còmodament sobre la CDU i molt probablement formarà un govern de coalició amb els Verds.

Amb l'amenaça de perdre l'estratègic estat de Baden-Württemberg, la cancellera ha fet un gir a la seva política i s'ha adaptat als desitjos de la població després de la tragèdia de Fukushima. Merkel ha decidit tancar temporalment diverses centrals nuclears alemanyes, una mesura que l'oposició i fins i tot un dels seus ministres han considerat electoralista.

A l'espera dels resultats definitius, el gir de Merkel sembla que no ha mobilitzat el seu electorat al ric estat del sud d'Alemanya. Amb gairebé 11 milions d'habitants (7,8 milions estan cridats a les urnes), Baden-Württemberg podria ara girar l'esquena al seu president Stefan Mappus (CDU) i passar el relleu al bloc d'esquerres.

De les set cites amb les urnes d'aquest 2011, la del Land Baden-Württemberg d'aquest diumenge és una de les més significatives. No només perquè aquesta regió del sud d'Alemanya és una de les més potents i riques del país, sinó també pel que representa per la CDU (Unió Demòcrata Cristiana), que governa el Land ininterrompudament des del 1953.

A part del debat nuclear, un dels punts calents de la campanya ha estat el projecte ferroviari que s'ha de dur a terme a la capital de Baden-Württemberg i que s'ha convertit en un dels temes que més ha desgastat la CDU. Els detractors denuncien la gran despesa econòmica que suposa el projecte en un moment de crisi i critiquen que s'hagi d'enderrocar la històrica estació central de la capital de Baden-Württemberg.

stats