Internacional 21/05/2013

El matrimoni homosexual ja és legal a Anglaterra i Gal·les

Tot i la divisió entre els conservadors la llei que permet el matrimoni entre persones del mateix sexe ha estat aprovada per 366 vots a favor i 161 en contra

Agències
2 min

LondresLa Cambra dels Comuns del parlament de Westminster ha aprovat aquest dimarts al vespre el matrimoni homosexual a Anglaterra i Gal·les. Els diputats britànics han acceptat per 366 vots a favor i 161 en contra el text en tercera lectura. Ara, la normativa ha de passar per la Cambra dels Lords, i el govern espera poder celebrar els primers casaments a partir del proper estiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llei pels matrimonis homosexuals, una aposta personal del primer ministre David Cameron, ha dividit el partit conservador, i ha obligat el líder 'tory' a tirar endavant el text amb el suport dels seus socis de coalició, els liberal demòcrates, i dels laboristes, en l'oposició laborista. La nova llei permet la celebració de cerimònies religioses per les parelles gais, tot i que exclou específicament l'Església d'Anglaterra, que s'hi oposava frontalment. La resta de confessions podran celebrar matrimonis gais si ho volen. Òbviament, ni els catòlics ni els musulmans ho faran.

En un estat on el repartiment competencial asimètric és habitual i es viu amb normalitat, la normativa s'aplicarà només Anglaterra i Gal·les, perquè Escòcia i Irlanda del Nord tenen competències pròpies sobre la matèria. El govern escocès d'Alex Salmond ja ha anunciat que impulsarà una normativa similar per permetre els matrimonis homosexuals a Escòcia durant aquesta legislatura. En canvi a Irlanda del Nord, molt més conservadora, encara no hi ha cap proposta en la mateixa línia.

L'aprovació de la llei és una victòria per David Cameron, que sempre ha defensat el tema del matrimoni homosexual com una qüestió de drets fonamentals i d'igualtat entre ciutadans. La normativa, però, li ha causat forts enfrontaments dins del seu propi partit, que també viu una fractura interna pel debat sobre la permanència a la Unió Europea.

Fins ara la llei permetia registrar-se com a parella de dret, tal i com es feia a Espanya abans de l'aprovació de la llei del matrimoni homosexual per part del govern Zapatero.

stats