EUROPA DE L'EST
Internacional 06/02/2012

El govern de Romania dimiteix davant les protestes antiausteritat

El país ha viscut tres setmanes de grans mobilitzacions contra les retallades. El president ha de decidir si anticipa les eleccions de novembre o nomena un govern tecnòcrata

Reuters
1 min

BucarestEl primer ministre de Romania, Emil Boc, ha anunciat aquest dilluns la dimissió, per "abaixar la tensió política i social" després de les grans protestes antiausteritat que ha viscut el país des de fa tres setmanes. Després de la reunió del consell de ministres, Boc ha dit que "és el moment de decisions polítiques importants".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El detonant de l'inici de les protestes, el gener, va ser la dimissió del popular ministre de Sanitat, Raed Arafat, que va denunciar l'intent de privatitzar part de la sanitat pública. Aviat la mobilització es va convertir en una expressió de descontentament davant l'austeritat i la corrupció.

El govern de centre-dreta de Boc va aplicar fa més d'un any una retallada del 25% en els salaris de la funció pública i la congelació de les pensions, tot i que el país, que és el segon més pobre d'Europa, va experimentar un cert creixement econòmic l'any passat. També havia augmentat l'IVA un 24%. Romania va justificar les mesures d'austeritat per obtenir un rescat de 20.000 milions d'euros del Fons Monetari Internacional.

Les eleccions romaneses estan previstes pel novembre i ara per ara no està clar si el president Traian Basescu optarà per escollir un govern tecnocràtic fins aquesta data o si avançarà els comicis.

stats