Internacional 28/03/2013

Hollande: "L'austeritat condemna Europa a l'explosió"

El president francès, que demana ser "rigorosos, però no austers", afirma que amb Merkel manté una "tensió amistosa"

Agències
2 min
El president Hollande estudia els seus apunts abans de l'entrevista d'aquest dijous a France 2 / EFE/ FRED DUFOUR / POOL

ParísEl president de França, François Hollande, ha reconegut aquest dijous que encara que ningú no va preveure que la crisi durés tant "apostar per mantenir polítiques d'austeritat condemna Europa a l'explosió". "Els països europeus han de ser rigorosos, França en primer lloc, però no austers. Això condemna Europa a l'explosió, no només a la recessió", ha assenyalat en una entrevista a la principal cadena pública, France 2.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La d'aquest dijous ha sigut la seva quarta entrevista a la televisió des que va accedir al càrrec, el maig de l'any passat. No l'ha concedit en un moment qualsevol, sinó ara que la seva popularitat està per terra. Les esperances que va despertar s'han esvaït, i Hollande suscita, segons algunes enquestes, menys admiració, fins i tot, que Sarkozy. Aquest dijous el president ha afirmat que quan es va presentar a les eleccions coneixia la situació i no la va subestimar, però s'ha defensat tot destacant que aleshores ningú no sabia que la crisi "havia de durar encara molt més".

Parlant de política econòmica, Hollande ha destacat que no pensava fer "una política que condueixi Europa a l'austeritat", i ha defensat que l'objectiu de reduir el dèficit al 3 per cent del PIB es compleixi l'any 2014 i no el 2013, com estava previst. Una lluita amb Brussel·les que Hollande comparteix amb Rajoy, tot i que les dades són, en el cas espanyol, molt més catastròfiques.

"Tensió amistosa"

Per Hollande, que ha assegurat que manté amb Alemanya "una tensió amistosa", prolongar l'austeritat en l'àmbit europeu comporta no només "el risc de no aconseguir reduir el dèficit", sinó també "la certesa de tenir governs impopulars". "Merkel no comparteix les meves idees, però tots dos tenim l'obligació que Europa avanci", ha dit.

El cap d'estat francès s'ha mostrat cansat de "perdre el temps", i ha demanat als seus socis europeus "anar més ràpid" en la solució de problemes com el de Xipre. Hollande ha assegurat que no està sol, ja que, segons ell, li donen suport "molts governs conservadors" europeus: "A França se la mira, se l'espera", ha reblat.

stats