BANGLA DESH
Internacional 25/04/2015

Les indemnitzacions del Rana Plaza es queden curtes

Natàlia Segura
2 min
Les indemnitzacions del Rana Plaza  es queden curtes

BarcelonaFalten indemnitzacions

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enmig d’una multitud de compradors habituals al Portal de l’Àngel de Barcelona, ahir a la tarda hi ressonava una pregunta: “Quantes vides costa la teva roba?” La Campanya Roba Neta, que a Catalunya gestiona l’ONG SETEM, recordava així la tragèdia de Rana Plaza de Dacca, en què, tal dia com ahir de fa dos anys, van morir més de 1.100 treballadors de la confecció per l’ensorrament d’un edifici farcit de tallers. Passat aquest temps, SETEM denuncia que les multinacionals tèxtils encara no han pagat totes les indemnitzacions. El 2014 es va obrir un fons de compensació per recaptar més de 27 milions d’euros per cobrir els costos de totes les demandes. Tot i que la majoria de les empreses que tenien comandes en alguna de les cinc fàbriques que allotjava l’edifici han fet contribucions, segons els càlculs de l’ONG encara falten més de 5,5 milions d’euros.

L’enemic número 1 de la protesta d’ahir va ser Benetton. “És l’única empresa que encara no ha pagat res a les víctimes”, va explicar Lauri Muixí, coordinadora de la campanya a Catalunya. Recentment Benetton va anunciar que donaria poc més d’1 milió d’euros al fons, una xifra que Muixí considera “molt per sota del que hauria d’aportar”. Però empreses com Inditex, El Corte Inglés i Mango, que sí que van fer aportacions al fons, també van ser focus de les protestes per no fer públic quants diners han pagat a familiars i supervivents.

Condicions laborals millorables

La tragèdia del Rana Plaza del 2013 va posar en evidència la precarietat laboral de les fàbriques on les grans multinacionals han deslocalitzat la seva producció. En els últims dos anys l’Organització Mundial del Treball ha col·laborat amb el govern de Bangla Desh per millorar les condicions laborals del sector de la confecció, sobretot pel que fa a la seguretat de les fàbriques. “Hi ha hagut un abans i un després. Les empreses tenen més preocupació però queda molt per fer”, va explicar la coordinadora de la campanya, que va insistir que els drets laborals del tèxtil a Bangla Desh encara estan per sota del que es considera acceptable. En aquest sentit, la protesta d’ahir també es dirigia als consumidors, a qui demanaven que “s’interessin per les condicions laborals que hi ha darrere de la roba que compren”.

stats