03/09/2015

La majoria de refugiats a Barcelona són d’Ucraïna

2 min
La majoria de refugiats a Barcelona són d’Ucraïna

BarcelonaEl Servei d’Atenció a l’Immigrant, l’Emigrant i el Refugiat (SAIER) de l’Ajuntament de Barcelona ja ha atès aquest any més refugiats que demanen asil que en tot el 2014. Es tracta d’un total de 1.041, mentre que l’any passat en va atendre 810. Segons ha explicat a l’ACN el director d’Atenció i Acollida d’Immigrants del consistori, Ramon Sanahuja, la majoria de refugiats que arriben a Barcelona ho fan des d’Ucraïna -l’any passat van ser 256, dels 810-, seguits pels que vénen de Síria -que van arribar a 135-. Tot i això, l’Estat ja ha concedit algunes peticions d’asil a refugiats d’origen sirià i, segons Sanahuja, ha rebutjat les sol·licituds d’ucraïnesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant l’any passat 5.952 refugiats van demanar asil a tot l’Estat i 786 a Catalunya -on l’administració espanyola només ha fixat 28 places-. Quan Espanya concedeix l’asil a un refugiat, segons marquen les Convencions de Ginebra, està obligat a assegurar-ne la manutenció i l’allotjament. Amb tot, aconseguir l’asil és un procés llarg i complicat que es pot allargar fins a tres anys. De les 5.952 peticions que es van fer l’any passat, només una quarta part van superar els tràmits. Aquest any ja s’han fet 6.202 sol·licituds a tot l’Estat, segons el ministeri de l’Interior. De les 2.035 que es van fer el primer trimestre -les últimes que consten desglossades a l’Eurostat-, 1.105 eren de sirians i 190 d’ucraïnesos.

Els ajuntaments d’Eibar, Granollers, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Tarragona i Terrassa, responent a la proposta del consistori de Barcelona de fer una xarxa de ciutats d’acollida, es van oferir ahir a ajudar els milers de refugiats que cada dia arriben a les fronteres europees fugint de conflictes armats. S’afegeixen a altres municipis com el de Sabadell i el de Sant Feliu de Llobregat. A més, segons va avançar abans-d’ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’Ajuntament ja parla amb altres ciutats, com València i Madrid, que s’hi havien mostrat interessades. La regidora i portaveu de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, va anunciar ahir que ja estaven analitzant de quins recursos podrien disposar els plans d’acollida que es posaran en funcionament els pròxims dies.

stats