Internacional 21/08/2013

L'exèrcit egipci allibera Mubàrak

El vicegovernador militar i primer ministre egipci ordena posar l'expresident sota arrest domiciliari "en el marc de l'estat d'emergència"

Efe
2 min
EL FANTASMA DEL PASSAT Hosni Mubàrak, a l'abril en una acadèmia de policia als afores del Caire. Un tribunal l'ha exculpat d'un dels càrrecs de corrupció.

El CaireEl vicegovernador militar i primer ministre egipci, Hazem al Beblaui, ha ordenat aquest dimecres posar l'expresident egipci Hosni Mubàrak sota arrest domiciliari "en el marc de l'estat d'emergència". Un tribunal cairota havia decretat hores abans la posada en llibertat provisional de l'exmandatari, en haver expirat el termini màxim per seguir a la presó preventiva. No obstant això, Mubàrak encara no ha sortit de la presó i els serveis penitenciaris estan a l'espera d'una ordre de la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Tribunal d'Apel·lacions de Delictes del nord del Caire ha considerat que Mubàrak ha de ser excarcerat, ja que ha superat el termini màxim per seguir en presó preventiva. La cort va acceptar el recurs de la defensa de Mubàrak en el procés obert contra ell per haver rebut suposadament regals valorats en milions de lliures egípcies de part del conglomerat d'institucions periodístiques estatals. Fonts judicials han explicat a l'agència estatal de notícies Mena que la decisió judicial és definitiva i inapel·lable, descartant així un recurs de la fiscalia.

No obstant això, malgrat la seva imminent sortida de la presó de Tora, Mubàrak ha de ser encara jutjat en tots els processos que es troba inculpat, un total de quatre. El primer d'aquests se celebrarà diumenge 25 d'agost. A més, l'expresident s'enfronta a una altra causa pel desviament de fons públics per a construir i rehabilitar les seves mansions particulars i a una altra, amb els seus dos fills i l'empresari fugat Hussein Salem, per enriquiment il·lícit i dany premeditat als fons públics vinculats amb la venda de gas a Israel. Aquestes causes obertes impedeixen Mubàrak viatjar fora d'Egipte.

Malgrat que no s'han produït encara moltes reaccions per la confusió generada al voltant de la notícia, el grup juvenil Tamarrud -instigador de les protestes prèvies al cop d'estat que va deposar al juliol al president Mohammad Mursi- ja ha rebutjat la posada en llibertat provisional de Mubàrak. El futur de l'exmandatari ha tornat a sacsejar un país sumit en una profunda crisi arran del cop militar del passat 3 de juliol i la posterior onada de violència, que ha deixat centenars de morts.

stats