MÓN
Internacional 29/07/2012

El govern sahrauí lamenta la repatriació de cooperants espanyols

Alerta de la repercussió que tindrà la mesura per a milers de refugiats. Una quinzena de cooperants ja han arribat a l'estat espanyol aquesta nit passada

Agències
2 min

AlgerEl Govern sahrauí ha mostrat aquest diumenge el seu pesar per la repatriació dels cooperants espanyols que treballaven en els campaments sahrauís i ha subratllat que tindrà una repercussió negativa per als milers de refugiats que viuen amb ells. "El Govern de la República Sahrauí (...) sent el seu pesar per aquesta decisió, que, sens dubte, tindrà uns efectes negatius en la situació dels refugiats sahrauís, que esperen el referèndum d'autodeterminació, la solució democràtica del conflicte" entre Marroc i el Sàhara, ha indicat el ministre d'Exteriors sahrauí, Mohamed Salem Uld Salek, en una declaració escrita recollida per l'agència de notícies sahrauí SPS.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Espanya ha començat aquest dissabte una operació per repatriar els cooperants davant els "indicis fundats" que diu que té de possibles actuacions contra ells de grups armats del nord de Mali, segons el cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo.

Una quinzena ja són a casa

Una quinzena dels cooperants, entre ells també dos francxesos i un italià, ja han arribat a l'estat espanyol aquesta matinada de diumenge, després que l'executiu espanyol enviés un avió de l'exèrcit per repatriar-los. Abans havien arribat pels seus mitjans dos altres cooperants. Un altre ha decidit quedar-se.

Uld Salek ha subratllat que després del segrest dels cooperants Ainhoa Fernández de Racó i Enric Gonyalons i la italiana Rossella Urru, capturats el 22 d'octubre de 2011 i alliberats el 18 de juliol, "les autoritats sahrauís han aplicat progressivament les mesures necessàries per protegir els hostes del poble sahrauí". Així mateix, ha mostrat la seva esperança que "tornin com més aviat millor" perquè puguin "continuar la seva noble missió d'ajudar a desenes de milers de refugiats sahrauís, víctimes de l'ocupació militar del seu territori pel Regne del Marroc des del 31 d'octubre de 1975".

stats