03/05/2012

Adolescència, hàbits sexuals i salut

2 min

La promiscuïtat sexual ha estès el virus del papil·loma humà (VPH), que en els pitjors casos provoca càncer de coll d'úter, entre les joves de 18 a 25 anys i ja les afecta en un 29%. La mitjana per a tot el col·lectiu femení se situa en el 14,3%. Així ho certifica un estudi liderat per la unitat d'infeccions de l'Institut Català d'Oncologia, el primer treball de camp a gran escala que es fa a Espanya. Els estudis parcials que fins ara existien asseguraven que la infecció només afectava entre el 3% i el 17% de les dones. Eren dades poc fiables.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Segons aquesta recerca, les noies s'inicien en el sexe als 17 anys de mitjana, i tenen més parelles que abans, un canvi que ha propiciat l'avanç del virus, ja que, en aquest cas, l'ús sistemàtic del preservatiu no protegeix del tot -només ho fa en un 80%.

L'estudi és rellevant perquè ressitua socialment una patologia que semblava inferior al que en realitat és. I perquè incideix en la importància d'una educació sexual integral, lligada a la salut. Una educació que necessàriament ha d'incloure el coneixement adequat del propi cos i de les malalties associades a la pràctica sexual. Els joves han d'aprendre a gaudir en llibertat del sexe des del coneixement: avui no hi ha excusa per al·legar ignorància. Els vells tabús afortunadament han caigut. Però en lloc de barreres i pors, cal donar informació, tan precisa i especialitzada com calgui.

Ara sabem que la incidència del papil·loma no és percentualment menor. Ja fa anys que a través de les escoles es vacuna les noies contra la infecció del virus VPH quan cursen sisè de primària. És una política preventiva necessària que, a més dels seus efectes terapèutics, en té també d'educatius: és una via més per explicar a les noies, i també als nois -tota la població és susceptible d'infectar-se amb aquest virus, tot i que en el sexe femení desenvolupa més fàcilment el càncer-, dels diferents riscos associats al sexe. No és aigualir-los la festa, és fer que la festa duri més.

stats