07/03/2015

Antoni Noguera: “Els pactes anteriors no han estat valents. La gent s’ha d’adonar que governa l’esquerra”

4 min
Antoni Noguera: “Els pactes anteriors no han estat valents.
 La gent s’ha d’adonar que governa l’esquerra”

PalmaAntoni Noguera Ortega (Palma, 1979) és l’únic cap de llista de MÉS a les principals institucions que va tenir rival a les primàries. Això li atorgà una legitimitat necessària després d’aspirar-hi per accident, per la renúncia del candidat natural, Antoni Verger. “Quan ell fa una passa enrere, jo la faig endavant, d’una manera natural”, afirma, i remata que “a Durán la trien Rodríguez i Bauzá; i a Hila, menys gent que al número 10 de la nostra llista”.

A l’enquesta publicada per l’ARA Balears just guanyau un regidor més a Cort i passau de 3 a 4.

MÉS no gaudeix de la gran indústria de la televisió. Jo no sortiré a La Sexta ni a Cuatro ni a Telecinco...

Durán i Hila, tampoc.

Però les seves sigles, sí, i a Palma és on més ressonen els tambors de Madrid i molta gent es connecta a la política a través de la televisió. Per això plantejam que el nostre principal mitjà de comunicació siguin les persones. Persona a persona, barri a barri i poble a poble. Ara no em planteig si tindrem quatre, cinc o sis regidors, sinó convèncer cada dia més ciutadans.

Els números sí que seran importants l’endemà de les eleccions.

La transformació de Palma passa perquè MÉS tingui un paper hegemònic. És l’únic que aporta un valor afegit i un projecte propi davant els dos grans partits estatals. Nosaltres som com la Pep Lemon davant el bipartidisme, la Coca-Cola i la Pepsi, que les trobes pertot. Però la Pep Lemon té un valor afegit: es fa aquí i amb responsabilitat social, i és vertaderament transformadora.

S’acaba de presentar una nova marca, de Podem, en el mateix espai que MÉS ja s’havia treballat.

L’escena política darrerament és molt volàtil. És veritat que compartim un cert ideari polític, sobretot en radicalitat democràtica i participació ciutadana. Però el nostre és un projecte propi que té la solvència de no haver-se fet en dos mesos. És la gran diferència.

En algun moment heu parlat per anar-hi junts?

Són moments per a la cooperació en la política, però això no implica només anar junts a unes eleccions. No hi ha hagut l’oportunitat de parlar de confluència per qüestions de calendari. Guanyem es constitueix fa tres setmanes i Podem ho farà ara en dos mesos. MÉS ja du una dinàmica electoral des de fa un any.

Cap on du aquesta dinàmica?

A un govern de la gent que transformi la ciutat. Els pactes de progrés anteriors no han tingut la valentia que havien de tenir. La gent s’ha d’adonar que governa l’esquerra, amb un projecte propi, i per això nosaltres no farem ara les coses a qualsevol preu. Jo vull ser el proper batle republicà de Palma, i a partir d’aquí, cercam una posició hegemònica per governar la ciutat.

Quines són les tres primeres decisions que prendríeu?

Crear un ajuntament transparent, amb parets de vidre, on es publiquin les agendes i en què es gastin els doblers, i on els regidors passin comptes davant els ciutadans, que els trien i els paguen, en audiències públiques. Fer un gran pla per atacar la crisi a través de l’economia creativa i social, impulsant indústries innovadores i posant especial atenció a la cultura perquè n’esdevingui una i es complementi amb la política turística. I en tercer lloc, fer una Palma més habitable, amb un transport públic modern, amb més freqüències i més barat, defensant el petit comerç i fent que estigui més neta.

Això darrer suposa més doblers. D’on es traurien?

Recuperant els fons de la Llei de capitalitat, que el PP ha incomplit sistemàticament; apujant l’IBI a les grans superfícies, del 0,6 a l’1,1%, com es fa en altres ciutats i que per a Palma significaria uns 9 milions anuals. Sobre això, es tracta d’entendre la ciutat i el pressupost municipal en el sentit que qui més tingui més aporti. I amb un taxa turística, com a Barcelona, amb un percentatge que quedi a la ciutat i es destini als serveis públics i als programes socials. El programa electoral de MÉS al Parlament durà la proposta d’aquesta taxa, i el nostre a Palma el complementarà.

El palau de congressos ja no el podreu tomar. Al costat hi ha l’edifici de Gesa, què s’ha de fer?

Al palau no queda més remei que recuperar una estafa que s’ha acabat pagant amb doblers públics. A Gesa, volem obrir un edifici sostenible, que combini un espai cultural amb un centre per impulsar les indústries creatives que he esmentat abans. En tot cas, durant el següent mandat s’han d’afrontar vertaders reptes de la ciutat. No podem continuar sense fer res a Son Dureta, Son Busquets, l’antiga presó...

Isern no ha resolt aquestes qüestions, però parteix amb bons índexs de popularitat. Ha tingut prou oposició a Cort?

Té popularitat perquè la comparativa amb un hooligan de la política, com és Bauzá, li surt bona. Ell és una persona de bon tracte, que a vegades ha escoltat i rectificat, condicions que haurien de ser inherents a qualsevol polític. Però la Palma que ens deixa Isern és una ciutat en plena decadència, més bruta que mai, amb els veïns demanant on és la policia de barri, sense educadors al carrer i amb els serveis socials per als més necessitats retallats.

stats