Cultura 04/07/2015

Assignatures pendents de la nostra cultura

Cristina Ros
5 min
Assignatures pendents de la nostra cultura

PalmaHa arribat el moment que les institucions públiques vagin per feina amb la cultura, una vegada que s’han renovat les persones al capdavant i s’han format la majoria dels equips. Amb partits d’esquerra al capdavant de bona part de les institucions, ens podríem demanar quina hauria de ser la política cultural de l’esquerra. La cultura és o hauria de ser molt més que unes accions concretes, més que unes qüestions d’urgència o que una programació. La cultura ha d’amarar tots els àmbits de la vida d’un país. Si es fes així, qualsevol de les prioritats que trobareu seguidament segurament ja no estarien a aquest llistat, haurien vingut per si soles.

La que segueix no és una relació per ordre d’urgència, només vol ser un recordatori comentat d’algunes de les prioritats que tenen o haurien de tenir els actuals gestors de la cultura pública, amb el benentès que no s’esmenten totes les que ho són, però sí que ho són totes les que hi trobareu.

IRL - IEB

Competència del Govern balear i acord amb la Generalitat catalana

Es tracta d’una decisió política. El retorn de Balears com a membre de l’Institut Ramon Llull (IRL), organisme de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de la promoció exterior de la cultura catalana, és una de les grans reivindicacions del sector de la cultura a les Illes, un sector que es mostrà molt crític quan l’Executiu presidit per José Ramón Bauzá prengué la decisió de sortir-ne, pràcticament tot just després d’arribar al poder. És clar que el reingrés no depèn només del Govern d’Armengol ni de la Conselleria d’Esperança Camps, sinó també del Govern de la Generalitat, del qual es fa difícil dubtar que no estigui interessat a reforçar l’IRL amb la presència balear, a més de reprendre unes relacions bilaterals que s’havien trencat. Si s’aconsegueix vehicular la promoció exterior a través de l’IRL, s’haurà de decidir si l’Institut d’Estudis Baleàrics desapareix o si, ja fusionat, manté algunes competències pròpies, com les relacions culturals entre illes.

Premis Ciutat de Palma

Competència de l’Ajuntament de Palma

Els premis Ciutat de Palma literaris, el Joan Alcover de poesia i el Llorenç Villalonga de novel·la seran convocats en els propers mesos per a una única llengua, la catalana. Així havia estat des de l’any 1979, quan agafaren aquests noms referencials i passaren a donar-se només a obres escrites en català, fins que el Consistori presidit per Mateu Isern reuní en una sola categoria les obres en català i les escrites en castellà. Tots els partits de l’equip de govern de Cort, PSIB, MÉS i Podem, s’hi havien compromès i la decisió, cost zero, només està pendent de visualitzar-se en el moment de convocar els premis que es lliuraran el dia de Sant Sebastià de 2016.

Casal Balaguer

Competència de l’Ajuntament de Palma

Quan el Casal Balaguer obri les portes al públic, que se suposa que serà durant el mandat que ara comença, hauran passat dos batles i anys d’obres àrdues sense que encara es tingui una idea de la funció que ha de tenir aquest històric edifici situat en un dels carrers més transitats de Palma. Haurà de ser la Regidoria de Miquel Perelló i, en concret, l’àrea que dirigeix Francisca Niell, la que decideixi a què es dedicarà la renovada infraestructura. Hi pot haver dificultats derivades de la manca de previsió per part de les dues anteriors regidories culturals de Ciutat: abans es va fer el projecte i s’han acabat les obres que no dotar-ho de contingut.

CIF Fundació Toni Catany

Competència del Consell de Mallorca i Aj. de Llucmajor

El Centre Internacional de Fotografia Fundació Toni Catany, que ha de tenir la seu a Llucmajor, està pendent del Consell de Mallorca per a l’elaboració del projecte arquitectònic i l’adjudicació d’unes obres de construcció que han d’estar acabades a finals de 2016, si no es volen perdre els 4,3 milions d’euros que transferí l’Estat. L’Ajuntament de Llucmajor n’és part implicada, però de moment ha donat tot el suport a la Fundació Toni Catany, la qual, en el moment que es comprometi la inversió, farà la cessió de la casa del fotògraf i s’establiran els acords de dipòsit del llegat.

Teatre Principal d’Inca

Competència de l’Ajuntament d’Inca

Es tracta d’un problema que té mala ferida i la solució del qual no es veu si no és a molt llarg termini. Atès que l’empresa adjudicatària de les obres per a la rehabilitació del Principal d’Inca va rescindir el contracte unilateralment, es preveuen anys de litigis; mentrestant, els nous responsables de l’Ajuntament d’Inca hauran de cercar finançament per poder afrontar les despeses del contenciós i per poder fer una nova concessió. També hi falta un projecte que en defineixi els usos.

Suport al llibre en català

Competència dels consells insulars

L’edició en català ha patit extraordinàriament els darrers quatre anys. Després de legislatures de rebre suport dels consells insulars, a través del que durant anys es va anomenar “suport genèric”, els nous governants de les institucions insulars haurien de reprendre aquestes ajudes, sense les quals s’ha ressentit tot el sector. Un retorn del suport al llibre en català ha d’implicar una revisió dels criteris, amb prevalença de la qualitat sobre la quantitat.

Museu de Mallorca

Competència del Consell de Mallorca

La dotació pressupostària del tot insuficient del Museu de Mallorca és un fet ja gairebé històric. Hauria de ser el gran museu de referència de l’antiguitat a l’illa, però acusa unes mancances que cada any que passa tenen més difícil resolució, encara que s’hi hagi fet una reforma.

Consell de la Cultura

Competència de l’Ajuntament de Palma

La formació MÉS per Palma es va comprometre durant al campanya a tornar a donar un paper al Consell de la Cultura, una entitat consultora que es va posar en marxa en temps de la regidora Nanda Ramon. És el moment de replantejar-ne tant la configuració com les persones i/o entitats que l’han de formar, a més del paper que ha de fer en el plantejament cultural i de dinamització de la ciutat.

Teatre Principal de Palma

Competència del Consell de Mallorca

En el mateix pacte de governabilitat del Consell de Mallorca, s’acordà que es faria un concurs per a la gestió del teatre Principal. Durant els darrers quatre anys, el teatre de referència a Palma ha estat fortament criticat per la programació, per la manca de criteri i per ser partidista. El Principal de Palma es vol instituir com a escenari de qualitat i vertebrador d’una xarxa escènica per a tota l’illa.

Relació cultural entre illes

Competència del Govern balear

De moment, les realacions culturals entre illes han estat competència de l’Institut d’Estudis Baleàrics, que ha fet poc més que passejar iniciatives culturals d’una illa a l’altra. L’articulació d’una relació cultural ha de passar per l’organització de projectes conjunts des de l’inici i sense preponderància d’una illa sobre les altres.

Festes de Sant Sebastià

Competència de l’Ajuntament de Palma

Podríem parlar d’altres festes patronals, però en aquests moments les festes oficials de Sant Sebastià són les que s’han allunyat més de ser l’expressió cultural de la ciutat que les celebra. Així es va fer especialment palès el gener passat, tot i que el desarrelament venia d’enfora. Tan poc s’identificava Sant Sebastià amb la ciutat, que triomfaren les convocatòries alternatives.

stats