31/05/2011

Batuda en un bordell de l'Índia

4 min

D' entrada, jo només sabia que una adolescent estava captiva al tercer pis d'un bordell situat en un dels barris de Calcuta on abunda la prostitució.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els proxenetes li deien Chutki, que vol dir nena. L'acabaven de vendre al propietari del bordell i semblava molt espantada.

Els investigadors d'International Justice Mission (IJM), un grup d'ajuda amb seu a Washington que lluita contra l'explotació de persones, havien descobert la Chutki quan rondaven en secret per localitzar nens prostituïts. La International Justice Mission confiava que convenceria la policia de Calcuta d'alliberar la nena, però calien més proves que demostressin que la mantenien confinada. Un membre de l'organització em va preguntar, doncs, si el podria acompanyar quan ell hi entrés furtivament per buscar proves.

L'Índia és, probablement, el país del món que té el nombre més elevat d'aquesta mena d'esclaus moderns. Als seus bordells hi ha milions de dones i nenes que hi solen estar captives durant els primers anys fins que s'acostumen al seu destí. De ben segur que la Xina té més prostitutes, però per norma general s'hi dediquen perquè volen. Als bordells indis hi regna, a més, una violència inusual: sovint s'hi propinen ferotges pallisses, fins al punt que els proxenetes arriben a matar les noies poc disposades a col·laborar.

L'Unicef calcula que a tot el món cada any s'incorporen al comerç sexual 1,8 milions de nens. Molts, massa, són dels Estats Units, que haurien de perseguir els proxenetes amb molta més duresa, però els pitjors abusos tenen lloc en països com el Pakistan, l'Índia, Bangla Desh, el Nepal i Cambodja.

Així doncs, amb l'investigador de la IJM (que vol mantenir l'anonimat per motius de seguretat) em vaig endinsar en els carrerons del barri de Sonogachi de Calcuta, ens vam introduir al bordell sense que ens veiessin i vam pujar al tercer pis. I allà, en una habitació, hi havia la Chutki amb tres nenes més, sota la vigilància d'un proxeneta. Pensant-se que érem uns clients potencials, ens les va oferir. No vam mostrar gaire entusiasme, però li vam dir que tornaríem.

La policia de Calcuta va estar d'acord a fer una batuda al bordell per alliberar la nena. La IJM els va indicar la ubicació del local a l'últim moment per impedir que algú de la mateixa policia avisés la gent del bordell. Ens van demanar informalment que nosaltres entréssim primer perquè ja coneixíem la Chutki i sabíem on la tenien tancada.

De manera que en un cotxe ple de policies vam anar cap al bordell, on vam entrar com una tromba perquè els proxenetes no tinguessin temps d'escapar-se. Amb el representant de la IJM al capdavant, vam pujar les escales corrents, vam passar pel costat del proxeneta i vam trobar la Chutki i les altres tres nenes a la mateixa habitació on les havíem vist abans.

Immediatament, dues treballadores socials de l'IJM es van ocupar de la Chutki, que segons la policia tenia uns quinze anys i estava molt espantada. Li van explicar que era una operació policial per rescatar-la i li van posar una bata per pudor.

Aleshores una altra nena va preguntar si la podien rescatar a ella, però uns quants dies més tard. Va explicar que si se n'anava en aquell moment els propietaris del bordell la culparien de la batuda i potser farien mal a la seva àvia, de qui coneixien l'adreça.

Li vam contestar que potser no se li tornaria a presentar una oportunitat com aquella. Es va posar a plorar a llàgrima viva i després d'uns moments de dubte va decidir marxar. Aleshores una tercera nena va dir que també es volia escapar.

Les nenes van dir a la policia que el propietari del bordell era en un altre edifici, on estava fent els preparatius per vendre una nena nova, anomenada Raya, aquell mateix vespre o l'endemà. La policia va sortir corrents i va tornar amb la Raya, una criatura de mirada innocent d'uns deu any. Es veu que el bordell l'havia comprat la setmana abans, després que el seu cunyat l'enganyés per vendre-la. Si la batuda s'hagués fet unes hores més tard, la nena hauria hagut de viure la primera d'una llarga sèrie de violacions.

Amb la Raya hi havia una nena de cinc anys a qui, pel que sembla, havien deixat abandonada. Potser els propietaris del bordell l'estaven preparant per vendre-la al cap d'uns quants anys. Així doncs, vam sortir del bordell amb cinc vides totalment transformades.

En l'acció a Calcuta també va ser molt important l'arrest d'un proxeneta i les ordres d'arrest per a dos més. No hi ha solucions ràpides per a l'explotació de persones, però l'experiència de diferents països indica que processar proxenetes i propietaris de bordell ajuda a canviar les coses. Un estudi fet a Cebu, a les Filipines, va demostrar que ajudar la policia i els tribunals a perseguir la prostitució infantil va donar com a resultat 87 arrestos en quatre anys i una baixada d'un 79% del nombre de nens sotmesos al comerç sexual.

Vam portar les cinc nenes a la comissaria per omplir els papers perquè s'instal·lessin en centres d'acollida i poguessin cursar estudis o una formació professional. La Raya, la nena de deu anys que en aquell mateix moment podria haver estat vivint la seva primera violació, reia despreocupada mentre feia veure que conduïa el cotxe. Es comportava com una nena tonteta, i veure-ho era emocionant.

stats