28/06/2012

Bauzá davant dels trilers

2 min

Qui té fam somia rotllos, avisa la saviesa popular. O el que és el mateix: en temps de crisi, el conte de la lletera té un èxit extraordinari, sobretot entre els governs que no saben què han de fer per sortir del mal pas. Li succeeix això al govern de la Generalitat amb Eurovegas, fins al punt de deixar-se dir per part d'uns empresaris de Nevada quin finançament els han d'aconseguir i quines modificacions legals han de cometre per assegurar la possibilitat que es dignin a venir aquí a instal·lar una colla de casinos. I també somia rotllos el govern d'Espanya, que es creu sincerament que el que van demanar dilluns no era cap rescat, sinó una assistència financera, i que a finals d'any (això es diu al voltant de De Guindos) ja començarà una nova fase de creixement de l'economia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però els campions en matèria de governants càndids disposats a empassar-se el que digui el primer triler que els passi pel davant són els clarividents prohoms del PP balear. Aquests ja duen una col·lecció d'entusiasmes, proferits davant de projectes megamilionaris presentats per empreses de la senyoreta Pepis, totes relacionades amb el sector serveis, i de les quals no se'n sap ben bé ni ase ni bèstia: un parc temàtic sobre la Bíblia a ses Salines (presentat per un grup inversor argentí del qual no hi ha manera d'aclarir-ne res), un centre d'ones artificials a Magalluf, a imatge i semblança de les platges de Califòrnia (però que, segons sembla, només va ser una fantasia del proverbial conseller de Turisme, Carlos Delgado)... Tot, idees clarament ennoblidores de l'oferta turística illenca. Idees que, de moment i per fortuna, han acabat engolides pel no-res que caracteritza l'executiu de Tutanramón Bauzá.

Però el millor ha vingut aquesta setmana. Dilluns, hi havia als titulars de la premsa local un projecte "extraordinari" (dixit el portaveu del Govern Balear, Rafel Bosch) per remodelar de cap a peus el port de Palma: 1.689 milions d'euros d'inversió, cinquanta mil llocs de treball directes i capacitat competitiva amb els ports de Mònaco, Canes i Porto Cervo, preferits per les màfies globals. L'endemà, les previsions ja no eren tan optimistes: el promotor del macroport, l'holandès Roland Ras, ja es va estavellar a Múrcia amb una urbanització en què havia de construir 1.500 cases, de les quals n'han arribat a existir 400, i només 50 d'habitades. Les cases en qüestió (només set anys després d'haver estat construïdes i venudes per 365.000 euros) cauen a trossos, i el tal Ras està a l'espera de la resolució dels tribunals. El vicepresident econòmic del Govern Balear, un homenet llastimós anomenat Josep Ignasi Aguiló, va sortir ahir a explicar, contradient el misèrrim Bosch, que el Govern Balear "rep molta gent amb moltes idees". Per idees, les seves: un any després d'entrar al govern, l'atur a les Balears segueix al voltant del 30%, i per a aquest estiu hi ha convocades vagues de metges, docents, hostaleria i transport públic. Sort que sabien lo que hay que hacer .

stats