18/09/2011

La Bernat Metge, passat i futur per a un país ambiciós

2 min

En temps de grans trasbalsos cal agafar-se als valors segurs. El valor més segur que la civilització occidental té al seu abast és el dels pensadors grecollatins, que fa més de dos mil anys van fer-se les grans preguntes que fins avui han mogut la humanitat. Qui som? Què volem? Quin sentit té la vida? Què és la mort? Què és l'amistat? I l'amor? I la guerra? A l'inici del segle XX, després del gran daltabaix de la Primera Guerra Mundial, una Europa esgotada físicament i moralment va acudir a aquell antic pou de saviesa que uns segles enrere ja havia donat peu a l'humanisme del Renaixement. Calia recomençar damunt de bases sòlides.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A Catalunya, aquell esperit va quallar en una iniciativa del polític i mecenes Francesc Cambó: va voler bastir una col·lecció de clàssics traduïts al català pels millors erudits del moment. La iniciativa, molt ambiciosa, va arrencar de manera brillant de la mà d'intel·lectuals com Joan Estelrich i Carles Riba. Gairebé un segle després, avui és un autèntic tresor intel·lectual -és una de les tres millors col·leccions del món en el seu gènere- i ha seguit creixent ininterrompudament des que es va posar en marxa. Els seus impulsors tenien com a objectiu situar la cultura catalana en disposició de dialogar amb la gran cultura universal. Alhora, volien acostar al gran públic els autors grecollatins, pares del pensament i la civilització occidentals, amb traduccions assequibles publicades de costat amb l'original grec o llatí.

Amb aquest mateix esperit, l'ARA, amb la col·laboració de l'Institut Cambó i del Grup 62, i sobretot amb la implicació dels seus lectors, que estan responent amb entusiasme a la crida, aspira ara a portar a les llars i als centres d'ensenyament del país els 50 millors títols d'aquest preciós monument bibliogràfic. És un repte fabulós. És una manera de deixar constància del nostre compromís amb la cultura i l'ensenyament, els dos pilars sobre els quals volem construir un país millor.

stats