Publicitat
Publicitat

I AQUÍ

Cafè amb llet i olives farcides

Fa temps que hi ha restaurants xinesos a casa nostra. Cada cop més, la majoria de bars i restaurants catalans o gallecs de barri també els regenten xinesos. És un relleu que expliquem en un reportatge, i que us complemento, com a aperitiu, amb l'escena viscuda per una amiga. Va demanar un cafè amb llet, i la cambrera, una jove xinesa, li va oferir el millor somriure i un obsequi de la casa: un platet amb quatre olives farcides. Ella li va agrair el gest, i va aprofitar per dir-li que la intenció era boníssima, però calia afinar la combinació de gustos. A banda dels motius econòmics i sociològics que provoquen aquests canvis de propietat dels bars, hi ha reptes de futur en temes d'integració social i de llengua. Fa massa temps que dura la batalla perquè et serveixin un tallat sense fer-t'ho traduir, fins al punt que hi ha rendicions diàries al cortado per evitar que el que s'acabi tallant és el bon rotllo. La cambrera xinesa que ha entès que és bo obsequiar amb una tapeta el client fidel, i que ara ja sap que les olives combinen millor amb la cervesa, entendria aviat la diferència entre cafè amb llet i cafè amb gel si els clients persistíssim. Els bars de barri generen fidelitats quan t'hi sents com a casa. Serà bo per a la integració dels uns i per a la llengua de tots que a banda que ells aprenguin quan toca regalar olives, els clients tinguem clar que en podem dir olives. Que n'hem de dir olives.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT