24/06/2012

Catalans and the English language: a neverending story

2 min

La història dels catalans amb l'aprenentatge de l'anglès té característiques d'un malson recurrent. Des que a principis dels anys 70 es va començar a introduir a les escoles en substitució del francès, sembla que ens haguem instal·lat en la inseguretat permanent o en una permanent dificultat per millorar-ne els resultats. És com si sempre tornéssim a començar el debat en el mateix punt i amb un idèntic interrogant d'impotència: què ens passa? Quaranta anys sense assolir una millora substancial són massa anys.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Avui, en plena globalització, i en plena crisi, és ineludible afrontar el problema amb radicalitat. O interioritzem la lingua franca moderna com una necessitat imperiosa, o els catalans ens quedarem fora de la prosperitat i de la cultura internacionals. És així de senzill. Ens cal, doncs, fer un decidit pas endavant, un pas global que impliqui el sistema educatiu, els mitjans de comunicació, la indústria cultural i el món empresarial.

En aquest sentit, la falsa sensació que amb el castellà ja n'hi ha prou ens frena a l'hora de ser plenament conscients que sense l'anglès no aconseguirem ser competitius en un món on els petits països han de fer-se un lloc en els mercats internacionals.

Per això l'ARA vol posar avui el dit a la llaga amb una iniciativa tan arriscada com fer els titulars en anglès. Així visualitzem el nostre compromís per empènyer, dibuixar solucions i conscienciar tothom que n'hem de prestigiar l'estudi, potenciar les versions originals al cinema i la televisió i afavorir els intercanvis d'alumnes i també de professors nadius.

En aquest sentit, resulta imprescindible que canviem d'hàbits, que ens autoimposem el contacte amb l'anglès i que en fem entre tots una gran causa de país, amb el Govern al capdavant. En la mesura del possible, ningú n'hauria de quedar exclòs per manca de recursos. Ens hi juguem el futur.

stats