08/10/2016

Catalunya Big Experience

2 min

Aquesta setmana tornava Catalunya Experience amb la sensacional Ivana Miño com a conductora d’una ruta que ens anunciava que seria molt especial. I el que podia semblar un tòpic televisiu per crear expectatives, de seguida vam veure que era veritat. Els germans Green, la Katie i en Barnie, arribaven des d’Anglaterra per fer una cosa més que una simple excursió per conèixer paisatges bonics del nostre país. Gràcies al programa de TV3 van resseguir els passos dels seus avis, un matrimoni britànic que va venir a lluitar a la Batalla de l’Ebre contra el feixisme des de les files del bàndol republicà. L’avi, però, va morir el 17 d’agost del 1939 i l’àvia, després de treballar com a infermera i administrativa, va tornar a Anglaterra per tornar a fer-se càrrec dels seus fills.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El programa, preparat des d’una sensibilitat extraordinària i amb una feina de producció laboriosa, va acompanyar la Katie i en Barnie pels últims paisatges que va veure el seu avi. Un recorregut que a causa de l’emoció que van experimentant aconsegueix un crescendo narratiu molt impactant tant per als protagonistes com per als espectadors. Ivana Miño és hàbil per fer-se, de manera molt natural, propera als visitants, convertir-se en una amfitriona excel·lent i aportar dosis de sensibilitat des d’una discreció absoluta. Mai és la protagonista però sempre dota l’escena d’un clima agradable que fa aparèixer el millor dels visitants. A nivell de guió i direcció, la idea d’obsequiar en Barnie amb un diari de viatge perquè pugui relatar al seu fill, en un futur, la seva experiència a Catalunya i rememorar la del besavi durant la Batalla de l’Ebre funciona a la perfecció perquè converteix el programa en una cosa útil per a la posteritat.

Fotos, cartes, paisatges, plaques... van construint un trencaclosques molt ben encaixat que recupera la vivència dels avis Green. Alguns del moments que transmetien més emocions es produeixen quan descobreixen exposada la foto de l’àvia treballant a l’hospital de campanya, el lloc exacte on va morir l’avi, o quan el nét neteja amb llàgrimes el nom de l’avi a la placa que homenatja els caiguts en la batalla. “He plorat més aquesta setmana del que he plorat en anys”, deia en Barnie. “És molt trist, però és encoratjador i gratificant”, deia la Katie. I és que més enllà d’una Catalunya Experience, el programa es converteix en un procés curatiu de dol per entendre qüestions del passat familiar. És un reconeixement a la feina que van fer. Una emissió excel·lent que uneix història, pedagogia, emoció i territori. I una manera simbòlica de retornar als Green, en la mesura del possible, la generositat que van tenir els seus avis quan van venir a Catalunya a defensar la llibertat i a combatre unes idees les conseqüències de les quals encara patim.

stats