07/07/2016

Catalunya i la lluita contra natura a la BBC

2 min

Dilluns la BBC va estrenar una sèrie documental que tindrà quatre capítols titulada Forces of nature. La dirigeix i presenta el professor Brian Cox, el físic estrella de la cadena, que es dedica a la divulgació científica. Cox es caracteritza per ser molt pedagògic i per vestir amb certa poètica les seves explicacions, cosa que provoca a l’espectador una fascinació pel que descriu. El to líric, transcendent i sorprenent de la seva narració et convenç que habitem un planeta meravellós.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Forces of nature va començar amb l’episodi The Univers in a snowflake, en què volia explicar com la gravetat i les forces de la natura modelen la diversitat de formes de la Terra, des dels ruscos d’abelles fins a les platges.

En el primer capítol Brian Cox visitava Catalunya, el Nepal i el Canadà per explicar com actuen aquestes forces sobre la vida humana i natural. Primer mostrava uns plans molt bonics de l’estructura estrellada dels flocs de neu i ho comparava amb imatges aèries de la pinya dels castellers. Brian Cox visitava Vilafranca i centrava la seva atenció en la Carla, l’enxaneta de la colla. Amb una realització espectacular i una música efectista que potenciava el dramatisme del concurs de castells, el físic teoritzava sobre els principis més elementals de la gravetat. “Aquests nens centren la batalla contra la gravetat. [...] Les torres caient són les ombres del procés que va donar forma al nostre planeta. [...] No només cauen a la plaça. Cauen al centre de la Terra. La gravetat ho fa caure tot: les persones i els flocs de neu”. Cox explicava la competició entre diferents pobles de Catalunya per veure qui aconseguia vèncer la força de la gravetat i a través del testimoni dels pares de la Carla el relat esdevenia emocionant i transcendent.

Hem vist desenes de reportatges sobre castells, però aquesta vegada era per parlar de ciència. La imatge buscava paral·lelismes entre les formes dels castells i els cristalls de gel i com la gravetat era capaç d’erosionar les arestes i arrodonir formes. Per això la virtut de carregar un castell agafava unes dimensions heroiques molt potents. Era un desafiament a la naturalesa. Des del punt de vista d’un estranger que no ha vist mai els castells, el que va mostrar Forces of nature va ser insòlit. El programa va tenir bona acceptació entre l’audiència. La realització, per cert, va respectar en diverses ocasions els crits d’independència a la plaça de toros on es desenvolupava el concurs de castells. No hi feien referència, però a nivell de so contribuïen a potenciar l’èpica del moment. No sé si els britànics van entendre el clamor popular, però com a mínim van veure que a Catalunya utilitzem les places de toros per a tradicions molt més impactants, carregades de bellesa i fraternals i no pas per matar animals.

stats