17/02/2011

Classe d'història a l'àgora

1 min

Permetin-me recordar-los un fragment de l'obra, escrita pel comediògraf Aristòcamela (223 A.C.), titulada El progrés , que reprodueix un debat a l'àgora de Pompeia, davant del jutge i comunicador Caius Depilatus.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El debat tracta del fet que els deixebles dels filòsofs ja no fan servir l'escriptura cuneïforme sobre fang. Ara fan servir els diabòlics papirs.

-El fang fa olor de fang- revela la vestal Aristòtila Granada-. I els papirs... els papirs no fan olor de res. Que, ojo !, jo no em queixo del progrés! Em queixo que els nostres filòsofs fan les classes de retòrica en barracons espartans mentre gastem i gastem en papirs! I el mestre Titot Vivacis li dóna la raó: -Els papirs no fan olor. Ho sento. Digueu-me antic! Potser sí que sóc d'abans de crist, però a mi m'agrada escriure en fang. Els papirs són despersonalitzats total.

Aquest text va ser adaptat a l'Edat Mitjana pel joglar Cerverí Tresous. Actualment es conserva microfilmat a la biblioteca del monestir de Sant Kevin de Vallfosca. Gràcies a Cerverí Tresous avui podem reproduir aquest debat a les principals emissores de ràdio. I és per això que ahir vam poder sentir com tal tertulià deia que els ordinadors, a les aules, acabaran amb els llibres, i tal altre deia que és important que els alumnes sàpiguen informàtica. I sobretot és gràcies a Cerverí Tresous que el tertulià més sensible pot dir allò que el llibre no pot desaparèixer perquè el llibre fa olor. Que els diré una cosa, modestament. Això de l'olor dels llibres no dic que no sigui cert, però és que els ordinadors també en fan.

stats