14/09/2011

Comparacions odioses en matèria d'educació

2 min

Aquest inici de curs escolar ha començat marcat per dos temes que han acaparat tota l'atenció pública. L'un ha estat el model d'immersió lingüística, defensat de manera quasi unànime, tret del PP i Ciutadans. L'altre, les protestes per les retallades i per la supressió de la sisena hora lectiva.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En aquest context van aparèixer ahir dos elements més que resulten fonamentals: la lluita contra el fracàs escolar com a factor clau per al creixement econòmic i social d'un país i la comparació entre el nostre nivell educatiu i el que tenen altres països de l'entorn.

Segons les dades de l'informe Mirades sobre l'educació 2011 de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que agrupa 34 països, Espanya encara inverteix en educació un punt menys que la mitjana, tot i que l'esforç realitzat ha estat notable. El salt fet en els últims 30 anys és espectacular, però els nostres resultats, com proven altres informes com el PISA, encara ens allunyen dels països que fa anys que aposten fort per l'educació.

S'ha destacat molt que tant els mestres com els alumnes tenen més hores de classe que la mitjana de l'OCDE o de la mateixa Unió Europea, però recordem que això de vegades no es tradueix en un nivell millor si ho comparem amb els resultat en altres països.

Per exemple, anem molt fluixos en formació professional. Només un 41% dels joves es van graduar l'any 2008 en relació al 45% de mitjana de la OCDE o el 52% de la Unió Europea. I si ens comparem amb Finlàndia (94%) o França, (62%) queda clar que hi ha camí per recórrer.

Tanmateix, tot i l'interès de l'informe, cal recordar que les xifres més recents són del 2009, un any ja en plena crisi però en què encara no s'havien implantat les retallades pressupostàries dels últims dos anys. Hi ha dades econòmiques i de ràtio d'alumne per classe que ja no es corresponen amb l'actualitat. Ara, la situació clarament ha empitjorat, però tot i això, encara en molts indicadors anàvem una mica per darrere. Ens ha costat arribar on som, hem de vigilar de no tornar a recular.

stats