17/05/2011

Contra el jurat

2 min
Contra el jurat

A propòsit del cas Tous, llegeixo a El Periódico de diumenge un reportatge sobre la conveniència o no dels judicis amb jurat popular. (Aviso que tinc un ganivet que no dubtaré a incrustar al cor de qualsevol paramilitar encaputxat que entri a casa. I si algú ho troba lleig citaré les paraules del premi Nobel de la pau Barack Obama i l'enviaré al psiquiatre.)

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Al text, els advocats consultats es queixen que en un judici amb jurat popular "no pots esquitxar el discurs de "referències jurisprudencials perquè no t'entenen", però "pots recórrer a un llenguatge més demagògic". Llegim també que aquesta modalitat ha estat "contaminada per les visions que n'aporten el cine i la televisió, dos mitjans que durant anys han alimentat estereotips allunyats de la realitat". Sí. Però és que això no ha passat només als judicis amb jurat. Tots els oficis que surten al cine i la tele queden distorsionats. L'ofici de metge, el de detectiu, el de prostituta… Sharon Stone feia d'escriptora a Instint bàsic , i ja els puc assegurar que la majoria d'escriptores -jo sóc un cas a part- no es passen tota la nit de festa. I no totes van sense roba interior (només les mediàtiques).

Jo, sincerament, no veig per què persones que no han estudiat dret han de jutjar. Em fa por que si li clavo el ganivet al paramilitar, qui decideixi el meu futur sigui un d'aquells senyors que de tant en tant veus empenyent amb totes les seves forces una porta on hi ha un cartell on hi diu: "Estireu". A més a més, el pitjor és que si existeixen els judicis amb jurat, un dia ens pot tocar fer de jurat, que és com fer de president de mesa electoral però una setmana seguida.

stats