27/06/2012

Deixeu tranquil·la l'escola

2 min

És comprensible i raonable que el Govern intenti treure ferro a l'allau de sentències contra la immersió lingüística que deriven de la sentència contra l'Estatut del Constitucional, ja que té instruments per evitar que tinguin efectes pràctics, i la prioritat és llançar un missatge de calma a la comunitat educativa. Tot i això, la decisió d'ahir del Tribunal Suprem confirma els pitjors auguris: que la judicatura espanyola no té cap intenció d'aturar l'ofensiva contra el català a l'escola, i que a cada sentència fan un pas més en la seva lectura retrògrada i involucionista.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta vegada el Suprem fa passar per davant un suposat dret dels castellanoparlants (i cita expressament els d'origen immigrant) a reclamar l'ensenyament en la seva llengua entre els 3 i els 6 anys, que és just el període en què és més necessària la immersió per garantir l'aprenentatge del català. I anul·la articles d'un decret només perquè no es fa referència al castellà, cosa que ni el mateix TC havia fet.

L'origen d'aquesta nova ofensiva és la sentència del TC contra l'Estatut, que prohibeix de forma contundent que el català sigui llengua "preferent" a l'administració i obliga a fer el castellà també llengua vehicular i docent (tot i que el català pot ser el "centre de gravetat" del sistema educatiu). A través d'aquesta porta s'ha iniciat una ofensiva judicial que amenaça de desestabilitzar el sistema educatiu català.

Tal com va recordar ahir la consellera d'Ensenyament, la immersió està blindada per la llei d'educació (LEC), recorreguda pel PP davant del Tribunal Constitucional. Aquesta és la principal amenaça que pesa sobre la salut del català i la cohesió social de Catalunya. Si el nou TC, que tindrà majoria conservadora, es carrega la LEC, ja no hi haurà escapatòria i el conflicte estarà servit. I cal deixar clar a l'Estat que Catalunya no acceptarà sota cap concepte que se li imposi un model que no és el que hem decidit democràticament entre tots.

stats