08/11/2011

Europa ha de parlar més de crear ocupació i menys de multes

2 min

La Comissió Europea ha proposat que el nivell d'atur sigui un dels criteris que calgui tenir en compte a l'hora de valorar si l'economia d'un país pateix o no desequilibris, per saber com va de competitivitat i fins a quin punt n'ha perdut. Avui en parlaran els ministres d'Economia de la Unió Europea. El que surti de la discussió és important perquè un incompliment d'aquests criteris pot acabar derivant en una multa de les grosses. En el cas de l'atur, un incompliment reiterat en el temps podria suposar una sanció equivalent al 0,1% del PIB. Aplicat a Espanya, parlem de mil milions.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Segons totes les enquestes, l'atur és la primera preocupació dels ciutadans, i està bé que, per variar, se'n parli i es posi com un dels grans problemes que cal resoldre a escala europea, més enllà de perseguir l'austeritat. El que no s'entén, a les portes d'una possible recessió a Europa que requereix estímuls per revifar l'economia i que fins i tot ha motivat una baixada de tipus, és que es demani alhora austeritat (menys dèficit i deute) i menys atur. I totes dues coses amenaçant amb una supermulta. La sanció per dèficit excessiu encara és més elevada. És com exigir la quadratura del cercle.

Unes finances públiques sanejades són essencials, i més en un context de desconfiança sobre la capacitat dels estats per pagar el seu deute. Però si l'economia no creix és difícil que l'estat tingui prou ingressos per tornar els diners amb què es finança als mercats. Si la recepta europea acaba penalitzant el creixement i l'ocupació, que a sobre es multi l'atur pot ser desencertat i perillós.

Les dades de l'Eurostat diuen que l'atur espanyol al setembre era, amb un 22,6%, el més elevat de la UE (9,7% de mitjana) i de la zona euro (10,2%). El de Catalunya se situa en un 19,43%. Però Espanya liderava l'atur també en els bons temps.

Eliminar les disfuncions del mercat de treball que expliquen aquestes dades ha de ser la prioritat absoluta del govern que surti del 20-N.

stats