26/06/2012

Eurovegas, una aposta de risc que necessita un debat seriós

2 min

El magnat Sheldon Adelson ha ajornat per tercera vegada l'anunci definitiu sobre quina serà la ubicació d'Eurovegas. Primer es va dir que seria a l'abril, després al juliol, i ahir el seu número dos, Michael Leven, va donar com a data el setembre. La versió oficial és que el retard es deu a l'extrema competència que s'ha entaulat entre les dues candidates, Barcelona i Madrid. Però el cert és que la incertesa econòmica que pesa sobre Europa és ara mateix tan gran que resulta fins i tot lògic que Adelson vulgui esperar que s'aclareixi el panorama, sobretot pel que fa al sector financer.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El mateix Leven va admetre ahir que, per tirar endavant el projecte, Las Vegas Sands Corporation necessita finançament dels bancs, ja que ells només hi posen un terç del capital inicial. És evident que en el context actual, en què encara no s'han definit les necessitats de recapitalització dels bancs espanyols ni les condicions que imposarà Europa al rescat, és difícil que alguna entitat financera vulgui tornar a invertir en actius immobiliaris (els hotels i els casinos computen en aquesta categoria), quan justament el problema de la banca espanyola i catalana són els milers de pisos que tenen sense vendre mentre el preu baixa cada dia.

Paral·lelament, Eurovegas s'ha convertit en el centre d'un debat ciutadà sobre el model de creixement que representa. En part, aquest debat ha estat alimentat per l'estratègia de silenci informatiu imposada des del Govern per afavorir les negociacions (al contrari del que ha fet Madrid, per cert), que ha disparat tota mena d'especulacions sobre el complex i, en certa manera, ha reforçat les posicions contràries.

En aquest sentit, fóra bo que el Govern expliqués les bondats del projecte més enllà del "no tenim més remei" i contrarestés així la crítica legítima. Eurovegas és una aposta de risc, amb pros i contres importants, i seria desitjable que abans que es prengui la decisió definitiva es produeixi un debat seriós. Abans que sigui massa tard.

stats