03/03/2012

Feminisme

1 min

Des dels seus inicis, la igualtat igual i la igualtat diversa hi lliuren una confusa batalla dialèctica. Ningú amb dos dits de front creu en la primera, però hi ha glamurs de l'hegemonia masculina que sedueixen sets femenines de rescabalament.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb aquella bona fe de les causes nobles, l'ARA publicarà demà una llista de catalanes influents. Però in fluència és un concepte vidriós i polisèmic, que pot tenir relacions equívoques amb la democràcia.

I és que al domini masculí no el fa primitiu i bestial el fet que sigui de mascles sinó que sigui domini. Si el feminisme és i ha sigut un gran moviment civilitzador, és per haver posat la cooperació i el diàleg per sobre del despotisme i la violència.

Una dona pot ser influent perquè, aplicada i dòcil, fa d'escolà de dir amén dels poderosos. O perquè una insaciable vanitat la porta a posar la seva prodigiosa capacitat verbal al servei dels que monopolitzen les millorstribunes. Pot ser alhora la més influent i un model de masclisme.

La competició pura i dura subverteix valors essencials del feminisme. I no hi ha res que en quedi més lluny que l'agressiu individualisme de brokers i alts executius que engreixen els negocis de prostitució amb la seva minusvalidesa emocional.

Les dones no són millors però el món està ple d'homes a qui un masclisme, també femení, manté immadurs i egocèntrics regalant-los el que s'ha de guanyar. El feminisme que ens humanitza no busca dominar sinó repartir per igual càrregues i oportunitats.

stats