11/12/2011

Gendre

2 min

La legitimitat aristocràtica es funda a partir de la primacia de la sang sobre l'elecció. Un conegut notari d'aquest país deia sovint: "La meva senyora es molt important, però no és de la família". Encara avui, en algunes cases, al gendre o a la nora se'ls diu sobrevinguts. Una expressió que marca una barrera entre els de casa i els que han vingut a casa, entre la tribu i els acabats d'arribar. Avui la paraula sona a arcaica i fa mal a les orelles per ofensiva, però encara és molt vigent en el món de les reialeses, i sovint, motiu de preocupació. Gendres i nores fan terrabastall en les famílies coronades d'arreu. Aquests dies la família reial espanyola esta patint una malaltia anomenada gendrisme.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

¿Què és el gendrisme? Els efectes patològics que té, en una família de poder i reputació, la temptació d'un dels seus membres sobrevinguts d'utilitzar una posició privilegiada -la de marit d'una filla- en benefici propi. En el món civil hi ha recursos jurídics, com els capítols matrimonials, per cauteritzar aquests riscos. En el món de les famílies monàrquiques deu ser més complicat, perquè sovint són notícia per aquest tipus de comportaments. Hi ha molt poder simbòlic, massa notorietat i molta gent disposada a complaure'ls per ser parents de qui són.

Un conegut cas de gendrisme va ser Martínez-Bordiu. El gendre de Franco va ser protagonista dels darrers anys de la dictadura, fent i desfent pels passadissos del poder fins al punt d'intentar -sense èxit, cal dir-ho- forçar un canvi en la successió monàrquica en benefici de la seva pròpia filla. Alt, elegant i distingit, Iñaki Urdangarin no semblava destinat a ser un gendre problemàtic per als reis. Però les aparences enganyen. I les temptacions són grans. Es deia que el punt feble de les monarquies era la cort. El rei ha sabut mantenir els cortesans a distància en un temps en què la noblesa ja no és el que era, i ara resulta que el problema és a la família. Potser si l'article 56 de la Constitució no digués que "la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat", no passarien aquestes coses. La idea d'irresponsabilitat no és formativa.

stats