07/02/2016

El Govern rebutja l’alta tensió entre Petra i Port Colom

2 min
L’empresa Red Eléctrica encara pot justificar l’impacte que causaria la línia.

PalmaEl Govern ha encetat la carpetada a la línia d’alta tensió de 66kw entre la subestació dels Bessons (Petra) i Portocolom projectada per l’Estat i que havia de fer efectiva Red Eléctrica Española. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, aquest divendres mateix la comissió balear de Medi ambient ha remès a l’empresa impulsora un ofici en el qual li dóna 10 dies per aportar la documentació que se li va reclamar fa un any i mig per tal de completar l’expedient i que mai no ha aportat.

Precisament l’impacte ambiental i paisagístic d’aquesta instal·lació havia motivat la mobilització de la plataforma Pus Esteses, que havia alertat al Govern sobre les greus conseqüències d’una obra pensada, una vegada més, a escala peninsular, sense tenir en compte les dimensions ni la fragilitat del territori insular, a més dels efectes sobre el medi natural.

Documentació requerida

El 4 de juny de 2014, la comissió balear de medi ambient va reclamar als promotors que aportassin una sèrie de documentació tècnica, entre la que s’hi incloia un detallat inventari ambiental per calcular els impactes. Un mes després, la Direcció General d’Indústria va aportar un escrit a Medi Ambient esmenant de manera parcial les mancances, però on ja admetia que encara hi faltaven els aspectes ambientals.

Donat que ha transcorregut més d’un any i que Red Eléctrica Española no ha completat el que se li reclamava, la comissió ha decidit iniciar el tràmit d’arxiu per desistiment, que ha d’incorporar, com és preceptiu, un darrer requeriment en el qual es donen 10 dies als promotors per tal que compleixin amb el que se’ls reclama. En cas de no fer-ho, Medi Ambient donarà per arxivat el projecte i, si Red Eléctriva el vol tornar activar, haurà d’iniciar els tràmits de bell nou.

El col·lectiu Pus Esteses es va reunir el passat mes d’octubre amb el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, a qui va presentar una alternativa tècnica al projecte de línia d’alta tensió que consisteix a “repotenciar la línia, ja que és una opció molt més sostenible que fer-ne una de nova” asseguraren llavors els membres de la Plataforma.

Els arquitectes, en contra

També el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) s’havia manifestat contrari al projecte concret de la línia entre la subestació dels Bessons (Petra) i Portocolom, i en general amb la planificació del sector elèctric a les Illes Balears per al període 2015-2020 elaborada pel Ministeri d’Indústria i Energia. En unes al·legacions presentades a l’esmentada planificació, asseguraren que aquesta manera d’actuar “pot tenir conseqüències fatals en aspectes vitals de l’economia de les Illes”, i es referiren especialment a l’impacte que poden tenir en el turisme els efectes paisatgístics de les noves línies aèries que s’hi planifiquen. En les al·legacions, el Col·legi deixava en evidència que l’Informe de sostenibilitat ambiental “es basa en paràmetres que no tenen en compte el context en què s’instal·laran aquestes noves infraestructures”.

Aleshores, els arquitectes destacaven els impactes paisatgístics i per tant econòmics, a més dels ambientals, de seguir plantant torres elèctriques a l’illa.

stats