Jordi Cortada
22/06/2012

La Gran Poma verda

2 min
La Gran Poma verda

Des d'aquell llunyà 1958, en què la Vella de Valls va plantar castells davant l'Atomium de Brussel·les amb motiu de l'Exposició Universal, han estat moltes les actuacions fora de l'Estat. Sobretot arreu d'Europa, però també més enllà. Els rosats (Houston, Chicago, Xangai) i els Castellers de Vilafranca (Santiago de Xile, Bombai) han liderat un proselitisme intercontinental al qual, amb tot, faltava una cirereta ben especial. Fins ahir.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

"Feia anys que volíem dur els nostres més de 200 anys de tradició a la capital del món". Ho explica Josep Cabré, president dels verds i satisfet com pocs ahir -dimecres a la matinada- en veure la dotzena de construccions que la colla va aixecar en el debut casteller absolut a Nova York.

Va ser una triple exhibició -matí, tarda i nit- que, amb el patrocini d'Estrella Damm, es va poder fer en la vintena planta d'un gratacel en ple Manhattan, a la Cinquena Avinguda. En concret, en l'enorme terrassa que ocupa el 230 Fifth, un dels bars més coneguts de la ciutat. Amb gairebé 150 castellers desplaçats, Vilafranca va poder bastir, al matí, el quatre de vuit, la torre de set, el quatre de set amb l'agulla, el quatre de set, el tres de sis aixecat per sota i deixat net i diversos pilars. A la tarda, segon carro gros, segona torre de set i el cinc de set, i a la nit el tres de set aixecat per sota, un altre quatre de set amb l'agulla i un vano de cinc.

No serà l'única actuació novaiorquesa dels verds. Aquesta matinada passada hi havia previstos castells a Central Park, al Battery Park i a Rockefeller Plaza, i aquesta tarda vespre un altre cop a Central Park i al pont de Brooklyn.

Castells en alçada

També hi haurà castells demà, a Lincoln Square, amb motiu de la presentació als Estats Units del documental en 3D Enxaneta , dirigit per Paulí Subirà i produït per TV3, i el devedé del qual es podrà obtenir amb l'ARA del diumenge 8 de juliol (7,50 euros). En realitat, la setmana és molt castellera a la Gran Poma, ja que també s'hi ha presentat The human tower , un altre documental obra del brasiler Ram Devineni i el xilè Cano Rojas, que retrata el fenomen de les construccions humanes a Catalunya, a Xile i a l'Índia.

Haurà estat un maridatge ben especial, el dels castells amb la ciutat que més, millor i amb més glamur ha buscat arquitectònicament el cel. I haurà estat la vegada que més lluny de terra s'han fet castells superiors al pilar. Perquè no és nou que els mateixos castells busquin l'alçada. El rècord se l'enduen els Bordegassos de Vilanova, que el 1998 van plantar un pilar de cinc al coll de Sotllo (2.894 metres), a tocar de la Pica d'Estats (3.143 metres), i l'any següent encara van reblar el clau, amb un espadat de cinc al cim de l'Aneto (3.404 metres). També han fet pilars en alçada els Minyons de Terrassa a Sant Llorenç, n'han fet també al Pedraforca i van arribar a carregar un pilar de sis a Sant Miquel del Fai. Faltaria decidir si entra en aquesta categoria el pilar de tres que es diu que van fer membres dels Minyons al camp base del Makalu (entre 5.000 i 6.000 metres), durant una expedició a la cinquena muntanya més alta de la Terra (8.463 metres).

stats