02/11/2011

Grècia i el dèficit democràtic de la construcció europea

2 min

Les enquestes donen per fet que si els grecs tenen l'oportunitat de dir la seva sobre el pla de rescat del país per part de la Unió Europea li giraran l'esquena, en protesta contra l'ajust draconià que els imposa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En nom de la democràcia, Grècia té dret a convocar un referèndum. Però la democràcia s'ha de poder invocar en totes les direccions. Què passaria si alemanys i francesos -per no parlar d'euroescèptics de mena com els finlandesos-, votessin també el pla? També és probable un no, en aquest cas perquè implica transferències milionàries (els seus diners) a països que o bé han fet trampa o bé han estirat més el braç que la màniga amb els comptes públics. Es pot atribuir a la crisi. És cert, no ho explica tot.

Les urnes s'han tornat perilloses quan es tracta de la construcció europea. I ja era així en temps de bonança econòmica. Irlanda es va rebel·lar contra els tractats de la Unió. Dinamarca va fer el mateix amb l'euro, igual que Suècia. Fins i tot països del nucli dur com Holanda o França van rebutjar la Constitució europea. A cada sotrac, la UE ha contingut la respiració i ha negociat algunes millores que capgiressin el resultat en un segon intent. I així ha anat tirant. Europa no ha sabut transmetre la grandesa del projecte, que suposa enterrar una història de guerres per viure en pau, tot creant una potència comercial, econòmica i amb vocació també de ser un actor polític en un món global. El dèficit democràtic que arrossega pot convertir-se, però, en taló d'Aquil·les.

Tot i això, en el cas de Grècia (i el d'Alemanya, si votés) ha de prevaldre l'interès comú, l'euro, per damunt del nacional. Atenes té una responsabilitat que no pot defugir. No es tracta de participar o no en un projecte. Es tracta de salvar l'euro i la mateixa construcció europea. Només l'anunci d'un referèndum ja ha renovat el risc de contagi i ha fet tornar la incertesa i la desconfiança que tant van costar d'apuntalar fa una setmana. I aquest cop costarà més vèncer-les.

stats